05.10.2021.

EIOPA Preglednik rizika: europska razina rizika osiguravatelja ostaje stabilna

Objavljeno: 05. listopada 2021.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je danas svoj preglednik rizika temeljen na Solventnosti II s podacima iz prvog tromjesečja u 2021.

Rezultati pokazuju da je izloženost osiguravatelja makrorizicima i dalje na visokoj razini, dok su sve ostale kategorije rizika na srednjoj razini.

Što se tiče makrorizika, prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda i inflacije zabilježile su nove rastuće korekcije. Desetogodišnji tečaj blago se povećao u različitim valutama u drugom tromjesečju 2021. Financijska tržišta ostaju uglavnom stabilna, usred fiskalne i monetarne podrške.

Pozicije solventnosti za prvo tromjesečje u 2021. za sve vrste društava pokazale su poboljšanje. Profitabilnost životnih osiguravatelja, prema godišnjim prihodima od ulaganja, zabilježila je značajno pogoršanje u 2020. godini.

Rizici osiguranja ostaju na srednjoj razini, unatoč pogoršanju nekih pokazatelja. Omjer kumulativnog gubitka katastrofe i međugodišnji rast premije za neživotno osiguranje nastavili su se pogoršavati. S druge strane, omjer gubitaka smanjio se na jednu od najnižih vrijednosti, a međugodišnji rast premija životnog osiguranja pokazao je blagi oporavak nakon pogoršanja u prethodnim tromjesečjima.

Percepcije tržišta ostaju na srednjoj razini s trendom povećanja. Sektor životnih osiguranja imao je slabije rezultate, dok su tržišta neživotnih osiguranja nadmašila tržište dionica u drugom tromjesečju 2021.

Preglednik rizika

Pozadina

Ovaj preglednik rizika temeljen na podacima Solventnosti II obuhvaća glavne rizike i ranjivosti u sektoru osiguranja Europske unije kroz niz pokazatelja rizika u prvom tromjesečju 2021. Ti se podaci temelje na financijskoj stabilnosti i bonitetnim izvješćima prikupljenim od 91 grupe osiguravatelja i 2227 pojedinačnih društava za osiguranje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.