Izjava o pristupačnosti

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nastoji svoju internetsku stranicu (www.hanfa.hr) učiniti pristupačnom u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (Narodne novine 17/19) od 23. rujna 2019., kojim se u nacionalno zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora.

Ova izjava o pristupačnosti primjenjuje se na internetske stranice domene hanfa.hr.

Status usklađenosti

Internetske stranice domene hanfa.hr djelomično su u skladu sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Pristupačnost na stranici hanfa.hr

Na stranici hanfa.hr dostupan je Omoguru Widget koji omogućuje stranici hanfa.hr da poboljša usklađenost sa Smjernicama za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja (WCAG 2.1).

Implementacijom Omoguru Widget-a na mrežnoj stranici omogućeno je:

 • jednostavno mijenjanje veličine slova (fonta) i mrežne stranice i samim time jednostavniju navigaciju bez gubitka okolnog teksta prilikom povećavanja fonta,
 • individualna prilagodba debljine slova, slovnog razmaka i proreda teksta,
 • jednostavno mijenjanja vrste fonta klikom/dodirom u font pogodan za osobe s disleksijom,
 • postizanje dobrog kontrasta u odnosu na pozadinu cijele stranice i pozadinu svih tekstualnih okvira, te opcija promjene kontrasta.

Omogućavanje izbornika pristupačnosti

Izbornik pristupačnosti stranice hanfa.hr aktivira se klikom na ikonu izbornika pristupačnosti koja se pojavljuje u desnom gornjem kutu stranice.

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku nepristupačan je u pogledu općih zahtjeva za osiguranje pristupačnosti zbog sljedećih razloga:

 • Mogućnost opažanja
 • Korisnicima nije omogućena tekstualna alternativa ne tekstualnom sadržaju poput slika ili video materijala.
 • Operabilnost
 • Korisnicima nije omogućena optimalna navigacija sadržajem niti su pojedina područja stranica (tekstualna ili ikone) dovoljno velika i udaljena za nesmetano korištenje osobama s motoričkim poteškoćama. Na stranici ne postoji mogućnost ispravljanja grešaka pri unosu teksta, niti su određene prečice na tipkovnici i navigacija na način da se svakom elementu programa može pristupiti tipkovnicom. Fokus tj. položaj pokazivača na ekranu nije vidljiv i čitljiv čitaču ekrana niti je osigurano optimalno korištenje čitača zaslona za desktop i mobilne platforme s obzirom na to da nisu korišteni za to potrebni specifični strukturalni elementi iz HTML5 standarda.

Podizanje razine pristupačnosti

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga poduzima aktivnosti kojima će nastojati postići usklađenost sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske te će pokrenuti proces cjelokupnog redizajna mrežnih stranica s ciljem potpune prilagodbe svojeg internetskog sadržaja osobama s invaliditetom.

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena dana 5. lipnja 2020., primjenom metode samo procjene, a dopunjena 01. rujna 2021.

Povratne informacije i podaci za kontakt

Sve upite u vezi s pristupačnosti internetske stranice www.hanfa.hr korisnici mogu uputiti: 

 • elektroničkom poštom: info@hanfa.hr
 • telefonom: +385 1 6173 278
 • poštom: Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Račkoga 6, 10000 Zagreb, Hrvatska 

Hanfa je dužna na upite, obavijesti ili zahtjeve korisnika u vezi s osiguravanjem pristupačnosti odgovoriti u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti odnosno zahtjeva ili ga u istom roku, uz detaljno obrazloženje razloga koji zahtijevaju odgodu, obavijestiti o naknadnom roku u kojem će odgovoriti na korisnikovu obavijest ili zahtjev.  

Postupak praćenja provedbe propisa

Tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti i nadzor nad provedbom Zakona o pristupačnosti je Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske.

U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona na broj +385 1 4609 041, poštom (Jurišićeva 19, 10000 Zagreb, Hrvatska) ili putem elektroničke pošte: ppi@pristupinfo.hr.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.