Leasing tržište

Zakon o leasingu (NN, br. 141/13, dalje u tekstu: Zakon) temeljni je propis kojim se uređuje djelatnost leasinga u Republici Hrvatskoj, kao i nadležnosti Hanfe u njegovu provođenju. Zakonom su uređeni uvjeti za osnivanje, poslovanje i prestanak rada leasing društva, ugovor o leasingu, prava i obveze subjekata u poslovima leasinga, registar objekata leasinga, financijsko izvještavanje, nadzor nad poslovanjem leasing društava, organizacijski zahtjevi te način i uvjeti za prekogranično obavljanje djelatnosti.

Osnovni je cilj Hanfe osigurati uredno poslovanje leasing društava provjerom zakonitosti te procjenom sigurnosti i stabilnosti njihova poslovanja, a radi zaštite interesa primatelja usluga leasinga i javnog interesa, pridonošenja stabilnosti financijskog sustava te promicanja i očuvanja povjerenja u tržište leasinga. Kroz poslove licenciranja Hanfa u skladu sa Zakonom izdaje i oduzima dozvole, odobrenja i suglasnosti leasing društvima, kao i ovlaštenim osobama u leasing društvima. Kroz postupak neposrednog i posrednog nadzora Hanfa utvrđuje posluju li leasing društva u skladu sa zakonskim odredbama, propisima donesenima na temelju Zakona, propisima o upravljanju rizicima te drugim propisima, kao i u skladu s vlastitim pravilima i standardima te pravilima struke na način koji omogućuje uredno funkcioniranje leasing društva te provođenje mjera i aktivnosti u cilju otklanjanja utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti.

Na ovim stranicama nalazi se popis leasing društava koja imaju Hanfino odobrenje za obavljanje poslova leasinga.

Registri Pogledaj
Regulativa Pogledaj

Obavijesti subjektima nadzora

 

 

Pogledaj više
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.