Rječnik pojmova

A B C Č D E F G H I J K L M N O P R S T U V Z

A

Aktuar je osoba specijalizirana za izračun rizika i vjerojatnosti nastanka nekog događaja koja svoja znanja upotrebljava u financijskim i poslovnim problemima, posebno onima koji uključuju neizvjesne buduće događaje. Primjenjuje aktuarsku matematiku, a posebno teoriju vjerojatnosti, statistiku i financijsku matematiku na probleme osiguranja investicija, financijskog menadžmenta i demografije. Svoje proračune temelji na osiguravateljnoj statistici, a u životnim osiguranjima posebno na aktuarskim tablicama.
Znanstvena disciplina kojom se bave aktuari zove se aktuaristika.
Diljem svijeta postoje društva aktuara pa tako i u Hrvatskoj postoji Hrvatsko aktuarsko društvo.

Ovlašteni sustav objavljivanja (engl. approved publication arrangement – APA) u skladu s odredbom članka 2. stavka 1. točke 34. Uredbe MiFIR

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.