19.06.2024.

ZSE, SKDD i Hanfa organizirali godišnju edukaciju za izdavatelje 

Godišnja tradicionalna edukacija za izdavatelje u suorganizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) i Zagrebačke burze (ZSE) okupila je kao i proteklih godina 100-tinjak predstavnika društava uvrštenih na Zagrebačku burzu. 

Predstavnici društava imali su prilike doznati više o regulatornim novostima iz područja izvještavanja o održivosti i o tome kako će one utjecati na izdavatelje u Hrvatskoj. Tom su prilikom predstavnice Ministarstva financija (Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin) predstavile prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji kao i prijedlog novog Zakona o računovodstvu.

Nova načela korporativnog upravljanja u nacionalnim propisima

O nadogradnji načela korporativnog upravljanja i o važnosti tog područja za ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) govorila je Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju izdavatelja Hanfe. Podsjetivši na taj važni strateški vanjskopolitički cilj s kojim bi se zaokružio međunarodni položaj Republike Hrvatske, istaknula je kako je područje procjene sustava korporativnog upravljanja prema načelima OECD-a iznimno važno, a to bi poglavlje, kao i sva ostala, trebalo biti okončano do 2025. godine.

G20/OECD načela korporativnog upravljanja međunarodni su standard i mjerilo za korporativno upravljanje, koji čini osnovu za brojne reformske inicijative koje poduzima javni i privatni sektor. Ona su podijeljena na ključna područja kao što su prava i ravnopravan položaj dioničara, institucionalni ulagatelji, burza i drugi posrednici, transparentnost objave svih značajnih informacija u vezi s društvom, odgovornost uprave, važnost doprinosa održivosti i otpornosti društva i dr. 

Kako je u svom izlaganju navela Hašček, revidirana načela u odnosu na prethodna očekuju jače korištenje digitalnih tehnologija za unaprjeđenje nadzornih aktivnosti, regulatorni okvir za učinkovit nadzor društva – članice grupa čiji su vrijednosni papiri na burzi, kao i održavanje skupština dioničara u virtualnom ili hibridnom formatu radi jednakog pristupa i prava glasanja na daljinu.

Jačanje rodne ravnopravnosti

Također, nova načela potiču proširenje informacija o upravama i nadzornim odborima, njihovoj neovisnosti, rodnoj ravnoteži, kvalifikacijama, izbornom procesu kao i sudjelovanju u drugim odborima. Očekuje se da se na nacionalnim razinama uvedu dodatne mjere za jačanje pozicije žena u društvu, što uključuje i liste usklađenih društava i politiku zapošljavanja. Predlažu se i informacije koje će povezati primitke s dugoročno ostvarenim rezultatima, objavljivanje strukture društava unutar grupe i njihove međusobne kontrole te objave informacija o postojanju dugovanja i rizika u slučaju neispunjenja ugovornih uvjeta. 

U konačnici, OECD načela promiču donošenje odluka i upravljanje rizicima društva u cilju postizanja održivosti, tranzicije prema održivom razvoju i transparentnosti informacija o održivom razvoju.

Nadogradnja Kodeksa korporativnog upravljanja

Slijedom tih promjena, ali i ulaska Hrvatske u OECD i nove regulative EU-a, u Hrvatskoj se očekuje nadogradnja postojećih zakonskih propisa, ali i izmjena postojećeg Kodeksa korporativnog upravljanja. To će uz spomenute zakone svakako promijeniti i postojeći Zakon o tržištu kapitala. 

Na radionici je izdavateljima također predstavljen projekt ESG rangiranja izdavatelja, uloga i utjecaj izdavatelja na novu strategiju razvoja tržišta kapitala i prijedlog osnivanja zajednice izdavatelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Također je bilo riječi i o transakcijskim računima i prijavama skupština izdavatelja putem SKDD-a. 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.