07.02.2024.

Upravnom vijeću Hanfe još jedan mandat

Sabor Republike Hrvatske prihvatio je prijedlog Vlade te odlučio da će dosadašnje Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nastaviti rad u još jednom šestogodišnjem mandatu. Upravno vijeće predvodit će, kao i do sada, predsjednik Ante Žigman, a članovi Upravnog vijeća bit će Jurica Jednačak, Antun Palarić, Tomislav Ridzak te Anamarija Staničić, koja dolazi na mjesto dosadašnje članice Ilijane Jeleč.

„Hanfa će nastaviti djelovati u javnom interesu posvećujući posebnu pozornost održavanju financijske stabilnosti i zaštiti potrošača. Očekuje nas velik posao u provedbi klimatske tranzicije u financijskom sektoru, uspostavljanju novog nadzora tržišta kriptoimovine, potpori daljnjem razvoju tržišta kapitala te održavanju stabilnosti tradicionalnog nebankarskog financijskog sektora. U svrhu postizanja tih ciljeva nastavit ćemo jačati međunarodnu suradnju s nama sličnim regulatorima, a posebno s regulatorima u regiji koji su na europskom putu. U novom mandatu bit ćemo čvrsto predani zadacima koji su nam zacrtani zakonom, prilagođavajući se svijetu oko nas koji se mijenja“, izjavio je povodom imenovanja predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman

Hanfa je regulatorno i nadzorno tijelo u čiju nadležnost spada širok spektar financijskih nebankarskih usluga, od regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko tržišta osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova, faktoringa i leasinga. Hanfa je zadužena za nadzor imovine financijskog nebankarskog sektora, koja je krajem trećeg kvartala 2023. iznosila 111,2 milijarde eura i činila 29,6 posto imovine ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske

Dr. sc. Ante Žigman predsjednik je Upravnog vijeća Hanfe od veljače 2018., a u prethodnom je razdoblju uvelike intenzivirao Hanfine međunarodne aktivnosti. Od lipnja 2023. član je Upravnog odbora Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA), a već je od prije i na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e. Uz to, član je Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS) kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja). Samo neke od njegovih ranijih funkcija bile su: pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje, državni tajnik u Ministarstvu financija, potpredsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku Hrvatskog sabora te član Pododbora za javni dug Ekonomskog i financijskog odbora EU-a (ESDM). Značajan dio karijere proveo je u Hrvatskoj narodnoj banci, odakle je, iz Ureda guvernera, imenovan u Upravno vijeće Hanfe. 

Jurica Jednačak obnašao je od 2013. godine do stupanja na dužnost člana Upravnog vijeća Hanfe funkciju predsjednika Udruženja za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997. do 2000. godine bio je suradnik na Institutu za međunarodne odnose, a od 2001. radio je kao voditelj Odjela za uvrštenje vrijednosnih papira na Zagrebačkoj burzi. U Hrvatskom Telekomu bio je zaposlen od 2003. do 2006. kao pomoćnik direktora Korporativnog sektora riznice, nakon čega prelazi u Direkciju investicijskog bankarstva Zagrebačke banke, gdje je bio voditelj Službe brokerskih poslova za korporativne klijente. Direktor brokerskih poslova u Zagrebačkoj banci postaje 2007. godine, gdje radi do stupanja na dužnost člana Upravnog vijeća Hanfe u veljači 2018. godine. 

Antun Palarić postao je 2009. sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, nakon čega je karijeru nastavio u Hanfi kao član Upravnog vijeća od 2018. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te položio pravosudni i javnobilježnički ispit. Bio je sudski vježbenik te sudski savjetnik Općinskog suda u Dugom Selu i predsjednik Općinskog suda u Klanjcu. Od 1992. do 1995. bio je šef Kabineta ministra pravosuđa i uprave te šef Kabineta ministra pravosuđa. Od 1995. radio je kao pomoćnik ministra u Ministarstvu uprave. Od 1999. do 2000. godine bio je ravnatelj Državnog ravnateljstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nakon čega vrši dužnost tajnika Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Godine 2004. postaje državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu, a 2009. godine sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Obnašao je i funkciju člana/predsjednika niza državnih povjerenstava i komisija, poput Komisije Vlade Republike Hrvatske za rješavanje sporova o pravima županija, gradova i općina, Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za granice jedinica lokalne samouprave, Hrvatskog arhivskog vijeća i dr. 

Dr. sc. Tomislav Ridzak imenovan je članom Upravnog vijeća Hanfe 2018. godine, a na tu je funkciju došao iz Hrvatske narodne banke s mjesta direktora Direkcije za financijsku stabilnost. Tu je funkciju obnašao od 2012. do 2018., godine, a u Hrvatskoj narodnoj banci bio je zaposlen od 2009. Nakon diplomiranja i magistriranja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, završio je poslijediplomski studij ekonomije i financija na University of York u Ujedinjenoj Kraljevini, a titulu doktora znanosti stekao na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Karijeru je započeo kao znanstveni novak na Ekonomskom institutu, Zagreb, a od 2003. do 2009. radio je u društvu Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. te društvu ICAM d.o.o. kao voditelj upravljanja imovinom, voditelj portfelja te trgovac na tržištu vrijednosnih papira. 

Anamarija Staničić na poziciju članice Upravnog vijeća Hanfe dolazi s funkcije direktorice Sektora za harmonizaciju propisa i međunarodnu suradnju, koju je obnašala od početka 2018. do sada. Nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu zaposlila se kao pripravnik u Hanfi, u studenome 2006. Nakon toga, s mjesta stručne suradnice postupno je napredovala preko mjesta više i glavne savjetnice do funkcije direktorice Sektora. Na toj je poziciji do sada bila odgovorna za nacionalnu regulativu i regulativu EU-a te međunarodnu suradnju Hanfe. Između ostalog, Hanfina je predstavnica u više odbora Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) te u radnim skupinama Vijeća EU-a. 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.