20.06.2023.

Sjednica Upravnog vijeća Hanfe: Usvojen Pravilnik o vođenju registra pružatelja usluga virtualne imovine

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je na danas održanoj sjednici Pravilnik o vođenju registra pružatelja usluga virtualne imovine i procjeni dobrog ugleda fizičkih osoba u pružateljima usluga virtualne imovine.

Od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika (8 dana od objave u Narodnim novinama) počinje teći rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva za upis u registar pružatelja usluga virtualne imovine, koji će voditi Hanfa.

U postupku registracije provjerava se, između ostalog, i dobar ugled fizičkih osoba koje su vlasnici i koje vode poslovanje pružatelja usluga virtualne imovine. Navedena obveza upisa u registar odnosi se na sve pružatelje usluga u Hrvatskoj koji obavljaju poslove skrbništva i upravljanja virtualnom imovinom, upravljaju platformom za trgovanje virtualnom imovinom, obavljaju djelatnost razmjene virtualne imovine za novac kao i druge propisane djelatnosti.

Ako nakon navedenog roka pružatelj usluga virtualne imovine koji obavlja gore navedene djelatnosti ne podnese zahtjev za upis u registar, smatrat će se da te usluge obavlja neovlašteno, što je eksplicitno zabranjeno izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Podsjećamo, do sada je Hanfa vodila popis društava koja prati po osnovi sprječavanje pranja novca, a uvođenjem registra povećava se opseg provjere te se provjerava i ugled osoba koji su vlasnici društava. Međutim, do početka primjene Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA) Hanfa neće takvim društvima izdavati odobrenja za rad, neće licencirati njihove članove uprave niti će biti ovlaštena obavljati nadzor nad samim pružanjem usluga virtualne imovine.

Podsjećamo, Europsko vijeće nedavno je izglasalo Uredbu MiCA koja se u svim članicama EU-a primjenjuje od 30. prosinca 2024. godine. 

Više detalja s održane sjednice možete pročitati ovdje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.