21.06.2023.

Objavljena Uredba MiCA – primjena od 30. prosinca 2024.

Dana 9. lipnja 2022. u Službenom listu Europske unije SL L 150 objavljena je Uredba (EU) 2023/1114 Europskog parlamenta i Vijeća od 31. svibnja 2023. o tržištima kriptoimovine i izmjeni uredaba (EU) br. 1093/2010 i (EU) br. 1095/2010 te direktiva 2013/36/EU i (EU) 2019/1937 (Uredba MiCA).

Cilj je Uredbe MiCA popuniti prazninu i stvoriti holistički pristup regulaciji i nadzoru aktivnosti povezanih s kriptoimovinom koje već nisu obuhvaćene regulativom EU-a.

Uredba MiCA utvrđuje sljedeće:

  • zahtjeve u pogledu transparentnosti i objavljivanja za izdavanje, javnu ponudu i uvrštenje kriptoimovine za trgovanje na platformu za trgovanje kriptoimovinom („uvrštenje za trgovanje“)
  • zahtjeve za odobrenje za rad i nadzor pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom, izdavatelja tokena vezanih uz imovinu i izdavatelja tokena elektroničkog novca, kao i za njihovo poslovanje, organizaciju i upravu
  • zahtjeve za zaštitu imateljâ kriptoimovine pri izdavanju, javnoj ponudi i uvrštenju za trgovanje
  • zahtjeve za zaštitu klijenata pružatelja usluga povezanih s kriptoimovinom
  • mjere za sprječavanje trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija i manipuliranja tržištem u vezi s kriptoimovinom kako bi se osigurao integritet tržišta kriptoimovine.

Uredba MiCA stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije i primjenjuje se od 30. prosinca 2024.

Iznimka su odredbe koje se odnose na tokene e-novca (EMT) i tokene vezane uz imovinu (ART), a koje stupaju na snagu 12 mjeseci nakon stupanja na snagu Uredbe MiCA, tj. 30. lipnja 2024.

Za više informacija o sadržaju Uredbe MiCA upućujemo vas na Bilten Tržišta kapitala.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.