Hanfa upozorava na potencijalne prijevare: Ne nasjedajte na e-mail poruke o velikoj zaradi poznatih osoba

Objavljeno: 24. prosinca 2020.

Ovih dana putem e-maila građani u svoje inboxe dobivaju lažne novinske članke u kojima se ponovno tvrdi da su poznati hrvatski građani ostvarili veliku zaradu te ih se poziva da i oni sami krenu s ulaganjima. Hanfa poziva građane da ne nasjedaju na takve e-mail poruke te da se za eventualna ulaganja obrate isključivo ovlaštenim posrednicima, a čiji popis mogu pronaći na internetskim stranicama Hanfe.

U zadnje vrijeme građanima se učestalo putem e-mali poruka, oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem internetskih stranica. Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge. Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima i sličnim područjima poznatima po slabijoj regulaciji. Ta se brokerska društva najčešće povezuju s prijevarama i trgovanje putem takvih online platformi izlaže građane visokom riziku da u konačnici ostanu bez novca koji su uplatili za trgovanje.

Hanfa stoga skreće pozornost na nekoliko čimbenika koje treba imati na umu prilikom donošenja ulagačkih odluka:

  • Saznajte točan naziv brokerskog društva čije vam se usluge nude i koristite usluge isključivo investicijskih društava koja se nalaze u evidenciji društava kojima je Hanfa dala odobrenje i notificiranih društava iz EU
  • Imajte na umu da „laka i sigurna“ zarada ne postoji. Ako je vaš „broker“ vrlo uporan, zove vas po nekoliko puta dnevno i ne prihvaća „ne“ kao odgovor te nudi „priliku koja se događa jednom u životu“ vrlo je vjerojatno riječ o prevari.
  • Ne vjerujte poveznicama na novinskim portalima, Facebooku i ostalim popularnim stranicama koje „odaju tajnu kako brzo zaraditi na internetu“. Često je riječ o poveznicama u kojima poznati Hrvati poput sportaša, glazbenika ili poduzetnika opisuju kako su zaradili puno novaca. Radi se o lažnim člancima na koje ne smijete nasjedati. Ne uspostavljajte komunikaciju s takvim stranicama i nikako ne uplaćujte novac na njihove račune.

Hanfa je izdala i brošuru sa savjetima kako prepoznati trgovinske platforme koje se povezuju s prevarama, kako komunicirati s osobama koje građane telefonski nagovaraju na trgovanje, kao i općenite savjete na što obratiti pozornost kako u konačnici građani ne bi bili prevareni i ostali bez svojeg teško zarađenog novca. Brošura Hanfe sa savjetima može se pronaći na internetskoj stranici Hanfe kao i na portalu Hanfe namijenjenom financijskoj edukaciji građana – „Novac za sutra“.