05.04.2024.

Hanfa upozorava na nezakonito djelovanje društava UAB Bitmarkets i XF24 u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava javnost na nedopušteno poslovanje društava UAB BITmarkets i XF24, koja djeluju u Hrvatskoj bez odobrenja i notifikacije Hanfe.

UAB Bitmarkets, društvo koje se u Hrvatskoj oglašava u medijima i na društvenim mrežama, potiče potencijalne ulagatelje na sudjelovanje u trgovanju virtualnim imovinom. Predstavnici tog društva nagovaraju građane na upotrebu njihove trgovačke platforme te na kupnju njihovog tokena BTMT – Bitmarkets.

Iako je registrirano u Litvi, društvo nije dobilo odobrenje za poslovanje u Hrvatskoj u skladu s hrvatskim propisima, a nije se ni prijavilo Hanfi za rad na području Republike Hrvatske u skladu s nadležnim propisima i unatoč našim upozorenjima. Stoga se njegovo poslovanje smatra nezakonitim.

Hanfa također upozorava i na djelovanje društva XF24, koje malim ulagačima u Hrvatskoj putem telefona nudi ulaganje u ugovore za razlike (tzv. CFD-ove) povezane s robom poput zlata, nafte, dionica ili kriptovaluta. Iako njegovi predstavnici tvrde da imaju sjedište u Tallinnu i predstavljaju se kao analitičari, ovo društvo nije registrirano u Hrvatskoj i ne nalazi se na Hanfinu popisu notificiranih društava za pružanje usluga na području Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o uslugama koje su regulirane Direktivom o tržištu financijskih instrumenata (MiFiD), to je društvo, u skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, bilo dužno notificirati se kod Hanfe, ali to nije učinilo.

Važno je istaknuti da Hanfa nema dodatnih informacija o poslovanju spomenutih društava te stoga ne može jamčiti zaštitu prava i interesa ulagatelja koji se odluče na poslovnu suradnju s njima. Stoga pozivamo sve potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske na oprez prilikom razmatranja bilo kakvih poslovnih aranžmana s navedenim društvima.

Ulagatelje potičemo da prije ulaska u poslovni odnos s bilo kojim društvom provjere ima li to društvo potrebna odobrenja te je li notificirano za pružanje usluga na području Republike Hrvatske.

Registri društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, kao i popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske, dostupni su na internetskim stranicama Hanfe.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.