24.10.2023.

Atlantic Grupa, Končar Elektroindustrija i Ericsson Nikola Tesla dobili Hanfina priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u 2022.

Hanfa i Jutarnji list i ove su godine zajednički organizirali konferenciju „Korporativno upravljanje i održivo poslovanje - put u klimatsku tranziciju“, koja je okupila 250 predstavnika kompanija, državnih tijela, znanstvene zajednice, granskih i interesnih udruženja te financijskih i ESG stručnjaka. 

Konferenciji je nazočio u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar financija dr.sc. Marko Primorac, ministar financija Crne Gore Aleksandar Damjanović, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke dr.sc. Sandra Švaljek, predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić i mnogi drugih uzvanici.

Tom je prilikom u povodu objave Godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju Hanfa uručila priznanja izlistanim društvima koji su pokazali najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja u 2022. godini

Priznanje za najbolju usklađenost s Kodeksom na Redovitom tržištu Zagrebačke burze dobilo je društvo Ericsson Nikola Tesla. Među izdavateljima na Službenom tržištu priznanje je dobilo društvo Končar Elektroindustrija, dok je u najprestižnijoj konkurenciji, među izdavateljima s Vodećeg tržišta, pobjednik Atlantic Grupa, treću godinu zaredom.

Glavna je poruka konferencije da su primjena održivih načela i put k zelenoj i klimatskoj tranziciji neizbježni za poslovanje u budućnosti, posebice u svjetlu brzih klimatskih promjena te da se svi tome trebaju prilagoditi žele li opstati i biti profitabilni.

U prvom kvartalu 2024. novi zakonodavni okvir za upravljanje javnim poduzećima

Podsjećajući na uspjehe poput ulaska u europodručje i Schengen te smanjenje deficita i udjela javnog duga u BDP-u ispod 67 posto, ministar Primorac naglasio je da je Hrvatska time blizu razine od 60 posto, kao i stabilnim javnim financijama unatoč svim izazovima.

„Upravljanje javnim poduzećima nešto je na što više obraćamo pažnju i u tom smislu ćemo učiniti ćemo iskorak te će u prvom kvartalu 2024. na snagu stupiti novi zakonodavni okvir, kojim će država točno reći koja od državnih poduzeća zadržati želi u vlasništvu i s kojim ciljevima“, kazao je Primorac.

Dodao je i da će se utvrditi financijski i nefinancijski ciljevi koji neće biti isti za sva državna poduzeća, primjerice za LNG terminal, koji je  strateški, a sada i profitabilni projekt, ili za poduzeća koja pružaju javnu uslugu i nisu uvijek profitabilna, ili za poduzeća koja država može zadržati baš zbog profitabilnosti, poput Hrvatske lutrije.

„S jasnim se ciljevima i kod državnih tj. javnih poduzeća može ostvariti iskorak, od kojih će jedan biti i profesionalizacija uprava, ali i uvođenje ESG politika jer će i to Hrvatsku dodatno približiti organizaciji OECD“, poručio je ministar.

Put k zelenoj tranziciji

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe G. Žigman u uvodnom je govoru skrenuo pozornost na stalno poboljšanje ukupne usklađenosti domaćih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi s Kodeksom korporativnog upravljanja. Ukupno gledajući, prosjek usklađenosti s Kodeksom od strane izdavatelja iznosi 68%. Istaknuo je pritom napredak Hrvatske u primjeni Kodeksa korporativnog upravljanja, za što ima i sve više zanimanja i što treba postati dio svakodnevne strategije.

„Primjena održivih ESG načela dugoročno znatno pridonosi poslovanju, i to ne samo onih koji se odnose na ekologiju i ekonomiju nego još i više onih koji su povezani sa socijalnim odnosima, u koje poduzeća trebaju ulagati žele li izbjeći gubitak klijenata i štete u budućnosti. Stoga se s ESG načelima treba uskladiti“, smatra Žigman.

Iako u mnogim područjima ima napretka, poručio je da je potrebna veća transparentnost upravljanja svim vrstama rizika, više edukacije, ali i povećanje udjela broja žena u upravama i nadzornim odborima. Posebno je skrenuo pozornost na primjenu načela OECD-a u pogledu transparentnosti, upravljanja rizicima i održivosti, a što će Hrvatska svakako unijeti u svoje zakonodavstvo i druge akte.

Cilj – povećati udio žena u upravama i na rukovodećim pozicijama

Na konferenciji je tom prilikom rezultate Izvještaja o korporativnom upravljanju za 2022. predstavio član Upravnog vijeća Hanfe Jurica Jednačak. I on i g. Žigman istaknuli su da se najveća neusklađenost s Kodeksom odnosi upravo na udio žena upravama i nadzornim odborima.

Naime, u 2022. godini čak 67 posto uprava nije imalo nijednu ženu, kao ni 34 posto nadzornih odbora, dok je taj omjer u 2021. bio 65 i 32 posto. Cilj je do 2026. doći do toga da u upravama udio žena bude 40, a u nadzornim odborima 33 posto, što će i primjenom EU Direktive o rodnoj ravnoteži postati i obaveza za sva poduzeća.

Prezentaciju s izlaganja g. Jednačka možete pogledati ovdje.

Na konferenciji je također izlagao Goran Mazar, viši partner i voditelj za ESG KPMG Njemačka, koji je istaknuo negativan smjer globalnog zatopljenja i brze promjene s kojima se suočavamo zbog posljedica klimatskih promjena. 

To je bio i svojevrsni uvod u panel-raspravu „Novi korporativni standardi i održivost“, na kojoj su sudjelovali dr.sc. Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode WWF Adria, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrija, Boštjan Napast, predsjednik Uprave ENNA Grupe i Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za financije. 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.