06.09.2022.

Obavijest subjektima nadzora o primjeni izmijenjenih EIOPA Smjernica o ograničenjima ugovora

Objavljeno: 06. rujna 2022.

Na temelju članka 2.a stavka 2. Zakona o osiguranju (Narodne novine, br. 30/15, 112/18, 63/20 i 133/20), Hanfa se dana 06. rujna 2022. Europskom nadzornom tijelu za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) očitovala o tome da se obvezuje u cijelosti pridržavati odredbi Izmijenjenih Smjernica o ograničenjima ugovora  koje se primjenjuju od 01.01.2023.

Obavijest o primjeni izmijenjenih EIOPA Smjernica o ograničenjima ugovora 

Smjernice

Ovim se izmijenjenim Smjernicama pojašnjavaju koje je zahtjeve potrebno ispuniti radi usklađivanja i primjene, u odnosu na sljedeća područja smjernica:

-       Razdvajanje ugovora,

-       Utvrđivanje financijskog jamstva naknada sa zamjetnim učinkom na ekonomske aspekte ugovora,

-       Utvrđivanje pokrića za određeni neizvjesni događaj koji negativno utječe na osiguranu osobu sa zamjetnim učinkom na ekonomske aspekte ugovora,

-       Ponovna procjena zamjetnog učinka pokrića ili financijskog jamstva.

Smjernice o ograničenjima ugovora se primjenjuju od 1. travnja 2015. sa ciljem promicanja dosljedne primjene ograničenja ugovora o osiguranju odnosno ugovora o reosiguranju u svrhu utvrđivanja ograničenja između postojeće i buduće djelatnosti. Smjernice daju upute pomoću kojih se može odrediti koje obveze osiguranja odnosno reosiguranja, s obzirom na buduće premije, proizlaze iz ugovora u skladu s člancima 17. i 18. Delegirane uredbe Komisije 2015/35. Smjernice o ograničenjima ugovora se sada izmjenjuju u pogledu ograničenja ugovora koja se ne bi trebala smatrati jedinstvenom vremenskom točkom, nego ograničenjem između premija i obveza koje pripadaju ugovoru te premija i obveza koje ne pripadaju ugovoru. Prilikom projiciranja novčanih tokova povezanih s premijama i obvezama koje pripadaju ugovoru treba upotrijebiti realistične pretpostavke, što znači da bi projekcija novčanih tokova mogla prelaziti datume iz članka 18. stavka 3. Delegirane uredbe. 

Naziv smjernica

Izmijenjene Smjernice o ograničenjima ugovora 

Subjekti na koje se smjernice odnose

Ove se smjernice primjenjuju na:

-       Društva za osiguranje;

-       Društva za reosiguranje;

-       Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga 

Primjena smjernice u cijelosti ili djelomično

Smjernice se primjenjuju u cijelosti. 

Datum početka primjene smjernice

01. siječnja 2023. 

Poveznica na smjernicu Europskog nadzorno tijela

Izmijenjene Smjernice o ograničenjima ugovora 

 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.