30.11.2021.

Europska komisija izvještava o dodatnoj odgodi primjene RTS-ova povezanih s održivosti prema SFDR i Uredbi o taksonomiji

Objavljeno: 30. studenoga 2021.

Europska komisija izvijestila je Vijeće i Europski parlament o dodatnoj šestomjesečnoj odgodi početka primjene regulatornih tehničkih standarda (RTS-ova) u vezi s obvezama objava povezanih s održivosti u sektoru financijskih usluga temeljem Uredbe SFDR te obvezama objava povezanih s održivosti ulaganja prema Uredbi o taksonomiji, a kojima se nadopunjavaju SFDR RTS-ovi.

U pismu Komisije od 25. studenog 2021. navodi se kako do odgode dolazi zbog opsežnosti predmetnih RTS-ova i prekratkog preostalog vremena za provođenje zakonodavnog procesa njihova usvajanja u odnosu na prethodno objavljeni datum primjene. Slijedom navedenog, početak primjene 13 RTS-ova koji će biti usvojeni kao jedinstveni regulatorni dokument u formatu delegiranog akta odgađa se za 1. siječnja 2023.

S obzirom na novi datum početka primjene RTS-ova, iz Komisije napominju kako više nema potrebe za prijelaznim koracima u vezi s objavom o glavnim štetnim učincima (PAI) prema članku 4. SFDR-a. Sudionici na financijskom tržištu koji će objavljivati PAI izjave u skladu s člankom 4. stavkom 1. točkom a) ili člankom 4. stavcima 3. i 4. SFDR-a tu će izjavu prvi put trebati objaviti najkasnije do 30. lipnja 2023., i to za prvi referentni period koji čini razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022.

Više informacija dostupno je u pismu Europske komisije objavljenom na internetskim stranicama europskih nadzornih tijela (ESMA, EBA, EIOPA).

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.