23.07.2021.

ESMA objava - Konačni izvještaj o tehničkom savjetu ESMA-e Europskoj komisiji u vezi s pojednostavljenjem i harmoniziranjem naknada koje se naplaćuju trgovinskim repozitorijima na temelju odredbi Uredbi EMIR i SFTR

Objavljeno: 23. srpnja 2021.

U srpnju 2020. ESMA je od Europske komisije zaprimila zahtjev za izdavanje savjeta o reviziji Delegirane uredbe o naknadama za trgovinske repozitorije pod EMIR-om i SFTR-om, nakon čega je izradila konzultacijski dokument koji je bio na javnom savjetovanju u razdoblju od 24.3. do 24.4.2021.

ESMA-in prijedlog pokriva:

  • generalni pristup određivanja naknada
  • izračun prometa i godišnjih naknada za nadzor
  • izračun naknada za registraciju, produženje registracije i u slučaju usporednih zahtjeva
  • izračun naknada za priznavanje tekućeg nadzora trećih zemalja
  • načine plaćanja i naknada.

Na temelju zaprimljenih komentara, a u cilju dodatnog pojednostavljenja naknada za registraciju trgovinskih repozitorija pod EMIR-om i SFTR-om, ESMA je uspostavila zajedničku, jedinstvenu naknadu. Također je pojednostavljen izračun prometa po EMIR-u i usklađen s izračunom po SFTR-u. Kako bi se smanjili nadzorni troškovi povezani s procjenom i preispitivanjem zahtjeva za proširenje registracije, ESMA je zadržala prijedlog da u tom slučaju naknada bude niža u usporedbi s redovnom naknadom za registraciju. ESMA je također uskladila rokove plaćanja naknada prema EMIR-u i SFTR-u.

Sljedeći koraci

Konačni izvještaj dostavlja se Komisiji na pregled i usvajanje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.