Financijska stabilnost

Financijska stabilnost označava sposobnost financijskog sustava da izvršava svoju osnovnu funkciju – efikasan i pouzdan protok financijskih sredstava između raznih ekonomskih aktera. U širem smislu, financijska stabilnost zemlje podrazumijeva stabilan financijski sustav dovoljno otporan na potencijalni stres i sistemske šokove poput ekonomske krize.

Ona je važna jer pojedincima i institucijama omogućuje planiranje budućnosti i ulaganje sredstava s povjerenjem. Važnost očuvanja financijske stabilnosti najbolje se vidi po vrlo visokim financijskim, ekonomskim i socijalnim troškovima koji nastaju u vremenima kada nastupi nestabilnost financijskog sustava. Promicanje i očuvanje stabilnosti financijskog sustava stoga ima karakter javnog dobra i jedan je od dva temeljna cilja Hanfe prema Zakonu o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (NN, br. 140/05 i 12/12).

Zaštita financijske stabilnosti sastoji se od niza kontinuiranih aktivnosti na području pravovremenog mjerenja sistemskih rizika korištenjem različitih alata, njihove komunikacije sa širom javnosti putem redovnih publikacija, kreiranja i provođenja makrobonitetne politike usmjerene prema jačanju otpornosti sustava ili adresiranja uočenih ranjivosti te konstruktivne suradnje s drugim institucijama zaduženima za promicanje stabilnosti financijskog sustava.

Hanfa je uz Hrvatsku narodnu banku (HNB)Ministarstvo financija i Hrvatsku agenciju za očuvanje depozita (HAOD) odgovorna za stabilnost financijskog sustava u Republici Hrvatskoj, dok je na razini Europske unije za makrobonitetni nadzor financijskog sustava zadužen Europski odbor za sistemske rizike (ESRB).

Izloženost sistemskom riziku

Pogledaj više

Makrobonitetna politika

Pogledaj više
 
 
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.