dr. sc. Ante Žigman

predsjednik Upravnog vijeća Hanfe

Dr. sc. Ante Žigman predsjednik je Upravnog vijeća Hanfe u čijoj je nadležnosti široki spektar financijskih nebankarskih usluga, od regulacije i nadzora tržišta kapitala, preko osiguranja do investicijskih i mirovinskih fondova.

Od lipnja 2023. član je Upravnog odbora Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA), a već od prije i na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e. Uz to, član je Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (IAIS) kao predstavnik CEET regije (srednje i istočne Europe i Zakavkazja). Aktivno sudjeluje u radu tih međunarodnih tijela.

Prije imenovanja na čelo Hanfe obnašao je brojne važne funkcije, a samo su neke od njih pomoćnik ministra financija za makroekonomske analize i planiranje te državni tajnik u Ministarstvu financija. Obnašao je i funkciju potpredsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku Hrvatskog sabora te člana pododbora za javni dug Ekonomskog i financijskog odbora (ESDM). Značajan dio karijere proveo je u Hrvatskoj narodnoj banci otkud je, iz Ureda guvernera, imenovan na sadašnju poziciju.

Autor je niza znanstvenih i stručnih radova iz područja fiskalne politike i financija, te aktivan predavač kolegija iz područja ekonomije i financija.

Dana 7.2.2024. odlukom Hrvatskog sabora imenovan je na drugi šestogodišnji mandat.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.