Zlouporaba tržišta

Tržište se može zlouporabiti korištenjem, otkrivanjem i preporučivanjem povlaštenih informacija, kao i manipulacijom tržištem, a ta postupanja predstavljaju kaznena djela za koja su predviđene i zatvorske kazne.

Nije dopušteno trgovati na temelju povlaštene informacije. Povlaštena je informacija ona koja je javnosti nedostupna, a takve je naravi da bi vjerojatno značajno utjecala na cijenu te bi je razumni ulagatelj vjerojatno uzeo u obzir. Zlouporaba povlaštenih informacija predstavlja kazneno djelo koje se može počiniti ne samo trgovanjem (tzv. insajdersko trgovanje), nego i otkrivanjem, preporučivanjem i drugim radnjama povezanim s povlaštenom informacijom. Smisao je zabrana u tome da svatko treba imati priliku trgovati na temelju istih informacija koje su svima istodobno dostupne, a ne da to mogu činiti samo osobe koje takvu priliku imaju zbog mogućnosti pristupa informaciji koja drugima nije dostupna.

Drugi je oblik zlouporabe tržišta manipulacija tržištem, pod kojom se podrazumijevaju različite radnje kojima se stvara tržište koje nema osnovu u prirodnom odnosu između ponude i potražnje. Takve su radnje, primjerice, davanje obmanjujućih znakova o ponudi i potražnji, osobito preko medija, kao i korištenje raznih drugih oblika prijevare, pri čemu osoba koja inicira takve radnje od toga ostvaruje korist.

Takozvano insajdersko trgovanje i manipulacija tržištem kaznena su djela koja ulaze u kategoriju tzv. „zločina bijelih ovratnika“ (engl. white-collar crime), što znači da su njihovi počinitelji uglavnom osobe koje raspolažu visokim stručnim znanjem i/ili su na visokim položajima.

Iz perspektive malog ulagatelja važno je znati za postojanje tih djela i osobito voditi računa o pravilu da se trgovati može samo na temelju svima dostupnih informacija.

KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.