24.05.2024.

Trezorski zapisi

Trezorski zapisi instrumenti su tržišta novca čija su osnovna obilježja kratak rok dospijeća (u pravilu do jedne godine) te niži stupanj rizika za ulagatelje u odnosu na npr. dionice. Niži stupanj rizika proizlazi iz činjenice da trezorske zapise izdaju države, točnije ministarstva financija, koja upravljaju fiskalnom politikom zemlje. Po nizu svojih obilježja taj je instrument srodan obveznicama, uz osnovnu razliku u tome što obveznice imaju dulji rok dospijeća. U Hrvatskoj ih izdaje Ministarstvo financija, a prodaju se u pravilu jednom tjedno na aukcijama u skladu s uvjetima i pravilima koje donosi Ministarstvo. Cijena je na aukcijama diskontirana, odnosno manja od nominalnog iznosa trezorskog zapisa koji se isplaćuje po njegovu dospijeću. Tako npr. ako je izdan trezorski zapis nominalne vrijednosti 100 eura te nosi kamatnu stopu od 3 %, cijena koja se plaća pri njegovoj kupnji iznosi 97 eura. Razlika diskontirane cijene pri kupnji i nominalne vrijednosti trezorskog zapisa koja se ostvaruje pri njegovu dospijeću zapravo predstavlja kamatni prinos takvog ulaganja.

Pristup aukciji Ministarstva financija moguć je za registrirane sudionike sustava u skladu s uvjetima i pravilima. Pravila među ostalim definiraju apoene zapisa, poziv za aukciju te podnošenje, rangiranje i prihvaćanje ponuda. Rezultate aukcija objavljuje Ministarstvo financija na svojoj internetskoj stranici.

Ministarstvo financija ponovno će omogućiti kupnju trezorskih zapisa fizičkim osobama, nakon što je u 2023. oko 37 000 građana uložilo u prva izdanja trezorskih zapisa za građane. Prema informacijama Ministarstva trezorske zapise u prvom krugu mogu upisati i uplatiti ulagatelji koji se obvezuju upisati najmanje jedan trezorski zapis nominalnog iznosa od 1.000,00 eura ("minimalni iznos upisa") po ulagatelju. Zainteresirani građani trezorske će zapise moći upisati putem mreže poslovnica Financijske agencije (Fina) ili putem platforme Ministarstva financija za vrijednosne papire E-RIZNICA (platforma za vrijednosne papire – mjesto gdje možete obaviti upis ponuda za vrijednosne papire izdavatelja Ministarstva financija RH). Uplata će biti moguća putem Fine (naknada za platni promet do 10.000,00 eura na šalteru Fine neće se plaćati) te putem banaka (kod kojih će naknada za platni promet ovisiti o uvjetima pojedine banke). Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. siječnja 2024. ulaganje u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak.

Kao i kod drugih vrijednosnih papira, deponiranje trezorskih zapisa obavlja se preko Središnjeg klirinškog depozitarnog društva te svi sudionici aukcija moraju u toj instituciji imati otvorene račune. Trgovanje tim instrumentima moguće je na sekundarnom tržištu. Trgovanjem na sekundarnom tržištu vrijednost trezorskog zapisa može biti veća ili manja od nominalne cijene i cijene po kojoj je trezorski zapis upisan. Vrijednost trezorskog zapisa na sekundarnom tržištu stoga se može mijenjati, kao i cijena drugih financijskih instrumenata kojima se trguje na burzi.  

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.