18.05.2023.

ESMA obavijestila o zabrani binarnih opcija i ograničenju CFD-ova radi zaštite malih ulagatelja

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) i nacionalna nadležna tijela zaključili su da ponuda ugovora za razlike (CFD-ova) i binarnih opcija malim ulagateljima izazivaju veliku zabrinutost u pogledu zaštite ulagatelja. Razlog su tome posebna svojstva i složenost tih proizvoda te nedostatak transparentnosti, nesklad između očekivanog prinosa i rizika od gubitaka te pitanja povezana sa stavljanjem na tržište i distribucijom tih proizvoda. Analize nacionalnih nadležnih tijela o prekograničnom trgovanju CFD-ovima u Europskoj uniji te o binarnim opcijama pokazuju da mali ulagatelji gube znatne količine uloženog novca.

Dogovor o mjerama koje se odnose na ponudu navedenih proizvoda malim ulagateljima u Europskoj uniji postignut je na sjednici ESMA-inog Odbora nadzornih tijela održanoj 23. ožujka 2018. godine.

U skladu s Uredbom MiFIR, ESMA može uvesti samo privremene interventne mjere na razdoblje od tri mjeseca. Prije završetka tog tromjesečnog razdoblja, ESMA će razmotriti potrebu produženja interventnih mjera za dodatna tri mjeseca.

ESMA namjerava donijeti ove mjere na službenim jezicima Europske unije tijekom sljedećih nekoliko tjedana, a nakon toga će objaviti službenu obavijest na svojim internetskim stranicama. Mjere će potom biti objavljene u Službenom listu Europske unije, a i počet će se primjenjivati mjesec dana nakon njihove objave u Službenom listu, kad je riječ o binarnim opcijama, odnosno dva mjeseca nakon objave kad je riječ o CFD-ovima.

Cijeli tekst ESMA-inog priopćenja za javnost možete pronaći ovdje, a često postavljana pitanja u vezi s ovom temom ovdje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.