09.04.2024.

Za provedbu zelene tranzicije ključan pristup različitim modelima financiranja

Za ostvarenje zelene tranzicije bit će potrebna ogromna ulaganja, brojne promjene nacionalnih zakonodavstava, ali i bolja suradnja privatnog i javnog sektora, država i investitora kako bi Europa a posljedično i Hrvatska ostali konkurentni na svjetskom tržištu istaknuto je na konferenciji Dan hrvatskih financijskih institucija - Održivo financiranje i razvoj gospodarstva koja je održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, pod pokroviteljstvom Ministarstva financija i u partnerstvu s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija je održivost, ne samo u kontekstu financiranja zelene tranzicije, već i u smislu osiguranja dostatnih izvora financiranja iz domaće financijske industrije za razvoj gospodarstva.

S obzirom na bankocentričnost hrvatskog financijskog sektora, nužno je razvijati alternativne izvore financiranja kako bi poduzeća imala više izbora, ali i fleksibilnosti u planiranju investicija.

Ministar financija Marko Primorac podsjetio je na značajan iskorak usmjeren na unapređenje domaćeg tržišta kapitala koji je učinjen kroz prvo izdavanje državnih obveznica namijenjenih prvenstveno malim ulagateljima u prvom krugu te na upis trezorskih zapisa za građane kroz dva poziva.

"Ovi javni pozivi imaju za cilj proširiti ulagačku bazu, bazu investitora na tržištu kapitala i povećati razinu financijske pismenosti. Nastavljamo i dalje s razvojem tržišta kapitala, a upravo se radi na prvom strateškom okviru za unapređenje tržišta kapitala, u kojem ćemo se i posebno fokusirati na jačanje primjene koncepta održivosti u financijskom sektoru. Upravo s ciljem poticanja aktivnijeg usmjeravanja privatnog kapitala prema održivim ekonomskim aktivnostima Vlada RH je krajem 2023. uspostavila platformu 'Forum za podršku održivom financiranju', koji će biti jedinstvena točka za razmjenu informacija s ciljem osiguravanja podrške financijskom sektoru u Hrvatskoj prilikom financiranja tranzicije na održivo gospodarstvo i pružanja potpore kod usklađivanja s regulatornim zahtjevima u području održivog financiranja",  istaknuo je ministar Primorac.

"Hanfa će kao jedan od regulatora na domaćem financijskom tržištu ostati aktivno uključena u provođenju europskih i nacionalnih propisa koji će poticati održivo gospodarstvo. Regulativa je kompleksna i ona će se prema prvim iskustvima na europskoj razini još dodatno razvijati. U prvim godinama posebno je važna edukacija i poticanje cijelog tržišta. Naše izdavatelje dionica na Zagrebačkoj burzi očekuje primjena Direktive o korporativnom izvještavanju o održivosti, a najavljena je i nova EU Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje koja će vrijediti za sva velika poduzeća. To će bi iskorak za velike promjene. U šumi novih propisa posebno će biti važno spriječiti tzv. greenwashing tj. objavu informacija koje su zavaravajuće, što će svakako pomoći da zeleno financiranje ostvari svoj cilj. Iako cijela transformacija traži dodatne troškove, ohrabrujuće je da nove generacije mladih ulagača preferiraju održive investicije jer dugoročna dobrobit za okoliš i zajednicu zapravo nema cijenu niti alternativu", kazao je Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hanfe.

"Zelena tranzicija otvara brojne prilike, ali i prepreke s kojima se već danas susreću mnoge industrije, posebno energetski intenzivni sektori pred koje je zadnjih godina postavljen dvostruki izazov, kako iz tekućeg poslovanja izdvajati povećana sredstva za energente, uz istovremeno planiranje kapitalnih investicija i prilagodbe na nove okolišne standarde i povećanje udjela obnovljivih i alternativnih izvora energije. Pristup različitim modelima financiranja od presudnog je značaja za razvoj gospodarstva", kazao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

"Ponuđeni modeli trebaju zadovoljiti više kriterija, između ostalog, osigurati dugoročnu isplativost, ponuditi balans između kolaterala i rizičnosti plasmana, omogućiti bolju koordinaciju države i privatnih financijskih institucija, te stimulativnim poreznim politikama poticati ulaganja u zelene tehnologije", naveo je Burilović.

Iako u kratkom roku investicije u zelenu tranziciju jesu značajne, u dugom roku one dovode do rasta vrijednosti, naglasio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u izlaganju Ulaganja u klimatsku tranziciju u Hrvatskoj: Kako ih financirati?.

"Za uspjeh klimatske tranzicije nužna su visoka ulaganja pri čemu se osim javnog sektora, očekuju i znatna ulaganja privatnog sektora. U pogledu financiranja ulaganja poduzeća, treba uzeti u obzir činjenicu da se poduzeća sve manje oslanjaju na kredite banaka. Zbog iznimne potrebe za financiranjem ulaganja u klimatsku tranziciju, kao i zbog njihovih dugoročnih koristi, važno je da svi dionici daju svoj doprinos – od vlasnika i menadžera poduzeća, preko banaka i drugih kreditora, do nositelja ekonomske politike", poručio je Vujčić.

Na konferenciji se govorilo i o mogućnostima financiranja poslovanja i razvoja poduzetnika od strane različitih financijskih institucija, o ulozi financijskih institucija u tranziciji prema održivom gospodarstvu te o budućnosti domaćeg tržišta kapitala gledano iz pozicije različitih dionika.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.