21.06.2024.

Upitnik za financijske subjekte iz čl. 60. Uredbe o tržištima kriptoimovine

Prema Uredbi (EU) 2023/1114 Europskog parlamenta i Vijeća od 31. svibnja 2023. o tržištima kriptoimovine i izmjeni uredaba (EU) br. 1093/2010 i (EU) br. 1095/2010 te direktiva 2013/36/EU i (EU) 2019/1937 (dalje u tekstu: Uredba o tržištima kriptoimovine) koja je objavljena 9. lipnja 2023. u Službenom listu Europske unije L 150 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R1114) te koja je stupila na snagu 30. lipnja 2023., a primjenjuje se od 30. prosinca 2024. (uz iznimke glava III. i IV. Uredbe koje se primjenjuju od 30. lipnja 2024.), određeni financijski subjekti (kreditne institucije, središnji depozitorij vrijednosnih papira, investicijska društva, tržišni operater, institucije za elektronički novac, društva za upravljanje investicijskim fondovima) imaju opciju pružanja usluga povezanih s kriptoimovinom u Uniji koje su ekvivalentne uslugama i aktivnostima za koje su ovlašteni prema relevantnom pravu EU-a na način da se notificiraju nadležnom tijelu za pružanje navedenih usluga (postupak notifikacije po članku 60. Uredbe o tržištima kriptoimovine).

Kako bi se što bolje mogao utvrditi opseg financijskih subjekata koji namjeravaju koristiti pravo notifikacije iz članka 60. Uredbe o tržištima kriptoimovine s ciljem pružanja usluga povezanih uz kriptoimovinu, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (dalje u tekstu: Hanfa) poziva financijske subjekte – kreditne institucije, središnjeg depozitorija vrijednosnih papira, investicijska društva, tržišnog operatera, društva za upravljanje investicijskim fondovima, institucije za elektronički novac – da ispune upitnik koji se nalazi na sljedećem linku. Ispunjavanjem navedenog upitnika financijski subjekti izjašnjavaju se o eventualnim namjerama korištenja notifikacije za pružanje usluga povezanih uz kriptoimovinu. Upitnik sadrži šesnaest pitanja, a za ispunjavanje upitnika potrebno je između 15 i 30 minuta. Imajte na umu da, ako je vaš odgovor na peto pitanje (razmišljate li o pružanju usluga povezanih s kripto uslugama putem notifikacije) "ne", niste dužni ispuniti ostala pitanja. Molimo Vas da svoje odgovore na ovaj upitnik pošaljete do petka 26. srpnja 2024.

U slučaju eventualnih pitanja u pogledu ispunjavanja upitnika možete se obratiti na sljedeće e-mail adrese: capital.markets@hanfa.hr i investment.firms@hanfa.hr.

Zahvaljujemo na suradnji. 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.