Srednja škola „Tin Ujević“ iz Vrgorca pobjednik na natječaju Hanfe „Osiguraj svoju budućnost“

Video rad učenika Srednje škole „Tin Ujević“ iz Vrgorca pobijedio je na natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Najbolji rad, odnosno škola, osvojio je nagradu – pametnu ploču.

Na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske slanjem kratkog video rada na temu štednje za budućnost i mirnu starost. Prilikom ocjenjivanja radova tročlana komisija Hanfe vrednovala je kreativnost i inovativnost u izražavanju, ali još više i razumijevanje i prezentaciju problematike štednje za budućnost i mirovinu, a sam natječaj imao je za cilj educirati i potaknuti mlade na razmišljanje o financijama.

Na online svečanosti proglašenja pobjednika održanoj danas, uz pobjednički rad, prikazan je i video prilog u kojem su se mogla čuti razmišljanja srednjoškolaca o tome kakvo im je bilo iskustvo snimanja videa te kako promišljanju štednju za svoju budućnost i treba li više financijske edukacije u školama.

Pobjedničkom timu tom je prilikom čestitao član Upravnog vijeća Hanfe, Jurica Jednačak koji je zahvalio svima na sudjelovanju i tome što prepoznaju važnost financijske edukacije kao važne stavke za budućnost. „Zaštita potrošača jedan je od važnih ciljeva Hanfe, a najbolji način njihove zaštite je financijska edukacija. I ovakve akcije jedan su od načina doprinosa Hanfe toj edukaciji.“ – zaključio je tom prigodom J. Jednačak.

Predstavnik škole, profesor predmeta ekonomske i pravne grupe u nagrađenoj Srednjoj školi „Tin Ujević“ iz Vrgorca, Slaven Tolić, tom je prilikom istaknuo da je financijska pismenosti, uz čitanje i pisanje, jedna od najvažnijih vještina koju bi učenici trebali usvojiti već tijekom školovanja. Pritom je naglasio da se njihova škola vrlo rado uključuje u natječaje i edukativne aktivnosti, ali i da sami učenici ekonomskih predmeta svoje znanje putem predavanja prenose svojim kolegama strukovnih smjerova koji nemaju ekonomske predmete u svom školovanju. „Uvijek dajemo sve od sebe kada sudjelujemo na natječaju i drago nam je da smo osvojili nagradu. Dobivena pametna ploča bit će vrlo korisna u našoj školi. Živimo u suvremeno doba i u svakodnevnom je radu potrebno koristiti nove tehnologije jer nam one pomažu da budemo još bolji.“ – rezimirao je profesor Tolić.

Učenik četvrtog razreda Srednje škole „Tin Ujević“, Blago Vukšić, koji je svoja informatička znanja iskoristio da bi montirao i izradio nagrađeni video, što je bio dosta zahtjevan proces, kazao je da je izrađujući video naučio dosta o financijskoj pismenosti te da je shvatio da za budućnost i mirovinu treba početi štedjeti što ranije, još dok smo mladi. 

Osim raspisivanjem nagradnog natječaja za srednjoškolce Hanfa se u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna uključila i brojnim drugim aktivnostima. U suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) organizirala je  online konferenciju: „Budućnost životnog osiguranja: Novi koncepti za okruženje dinamičkih promjena“ na kojoj se raspravljalo o trendovima i izazovima u tom sektoru. Uz to, pokrenuta je i serija edukativnih online radionica u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima. Prva takva radionica održana je 24. ožujka, a tema predavanja bio je Akcijski plan Europske komisije za stvaranje Unije tržišta kapitala s naglaskom na informiranje poduzetnika o otvaranju prilika da na jednostavniji i praktičniji način krenu u prikupljanje kapitala putem burze, a koji će im zasigurno dobro doći za jačanje poslovanja u postcovid vremenima.

Početkom Svjetskog i Europskog tjedna novca održana je i javna online prezentacija stručnjaka Hanfe na temu Psihološki aspekti u investicijskim odlukama“ tijekom koje se moglo naučiti više o bihevioralnim financijama, znanosti koja povezuje neuroznanost, ekonomiju i psihologiju te razumjeti kako, kada i zašto donosimo životne i financijske odluke.

Dva dana kasnije, održana je online debata sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci, na temu Alternativno vs bankovno financiranje“. Za taj projekt studentima su mentori bili stručnjaci iz Hanfe i HNB-a koji su ujedno i moderirali debatu. Tom prilikom studenti su zastupali i predstavili alternativno, odnosno bankovno financiranje, prednosti i nedostatke, i to u tri kategorije: obrazovanje, poslovni poduhvati i životne potrebe.

Uz sve navedeno Hanfa je u suradnji s Ministarstvom financija, ali i Hrvatskom gospodarskom komorom u sklopu zajedničkog projekta „Financijska pismenost – više znamo, bolje razumijemo“ održala i brojna on-line predavanja na kojima su sudjelovale škole širom Hrvatske, od Zagreba, Rijeke, Otočca, Plitvičkih jezera i drugih. Riječ je o zajedničkoj edukaciji od strane Hanfe, HGK, HNB-a i predstavnika komercijalnog sektora – banaka, osiguranja i društava za upravljanje investicijskim fondovima.

Sveukupno je na predavanjima Hanfe tijekom ovoga tjedna sudjelovalo oko petstotinjak sudionika.

Osim aktivnog obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca Hanfa kontinuirano ulaže  napore u edukativne aktivnosti tijekom cijele godine, putem održavanja radionica, panel-rasprava, sudjelovanjem i organiziranjem konferencija te objavom edukativnih sadržaja na svojim komunikacijskim kanalima. Posebna pozornost pridaje se edukaciji i ulaganju u financijsku pismenost mladih te i ovim putem pozivamo sve zainteresirane škole, fakultete i udruge da se u vezi s potencijalnom suradnjom jave tijekom cijele godine.