21.12.2023.

Sjednica Upravnog vijeća Hanfe: Wirex Digital bez dozvole za upis u Registar pružatelja usluga virtualne imovine

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici donijela rješenje kojim se društvu Wirex Digital iz Zagreba odbija upis u Hanfin Registar pružatelja usluga virtualne imovine.

 

Društvo mora bez odgode podnijeti prijavu za brisanje djelatnosti pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i pružanja skrbničkih usluga novčanika iz sudskog registra pri nadležnom trgovačkom sudu te o tome obavijestiti Hanfu.

 

Wirex Digital podnio je zahtjev za upis u Registar u rujnu ove godine, ali je iz priložene dokumentacije te dodatnim provjerama Hanfe utvrđeno da društvo trenutačno ne ispunjava sve uvjete za upis.

I prije podnošenja tog zahtjeva Hanfa je nad društvom Wirex Digital obavila neposredan nadzor te je društvu u listopadu izrekla osam nadzornih mjera. U nadzoru je utvrđeno da sustav sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma nije razmjeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova pa je društvu naloženo da osigura adekvatan sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Te mjere društvo je trebalo  primijeniti do 12. prosinca 2023. godine, no to još nije učinilo.  

Prilikom podnošenja zahtjeva za upis u Registar Hanfa prema zakonskim ovlastima ima mogućnost prihvatiti ili odbiti zahtjev svakog društva koje uvjete za upis ne ispunjava. Također, svako društvo pritom ima pravo i ponoviti svoj zahtjev ako je nakon izrečenih mjera ispunilo sve uvjete i zakonske odredbe.

Sva društva koja su već dobila pozitivno rješenje uvrštena su u Registar dostupan na stranicama Hanfe (www.hanfa.hr/registri/virtualne-valute/registar-pruzatelja-usluga-virtualne-imovine/), dok ostala društva još prolaze postupak registracije.

Ovo i druga rješenja, donesena na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Hanfe pogledajte ovdje.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.