23.04.2024.

Poziv obveznicima DORA-e da se prijave na radionicu Europskih nadzornih tijela do 25. travnja

Europska nadzorna tijela (EBA, EIOPA i ESMA) objavila su kako će u svibnju ove godine pokrenuti dobrovoljnu vježbu za prikupljanje registara informacija o ugovornim aranžmanima o upotrebi trećih strana pružatelja IKT usluga od strane financijskih subjekata. Prema Uredbi Europskog Parlamenta i Vijeća o digitalnoj operativnoj otpornosti za financijski sektor (DORA), i počevši od 2025., financijski će subjekti morati održavati registre informacija u vezi s upotrebom trećih strana pružatelja IKT usluga. U ovoj će se probnoj vježbi informacije prikupljati od financijskih subjekata preko njihovih nadležnih tijela i služit će kao priprema za implementaciju i izvješćivanje o registrima informacija u okviru DORA-e.

Europska nadzorna tijela i nacionalna nadležna tijela uvode ovu dobrovoljnu vježbu kako bi pomogla financijskim subjektima da se pripreme za uspostavu svojih registara informacija, prikupljanje relevantnih informacija navedenih u konačnom nacrtu Provedbenih standarda Europskih nadzornih tijela o registrima informacija i dostavu svojih registara informacija nacionalnim nadležnim tijelima koja će ih dostaviti Europskim nadzornim tijelima.

Financijski subjekti koji sudjeluju u probnoj vježbi dobit će potporu Europskih nadzornih tijela za: (1) izgradnju svojeg registra informacija u formatu što je moguće bliže obveznom izvješćivanju u 2025., (2) testiranje procesa izvješćivanja, (3) rješavanje pitanja kvalitete podataka i (4) poboljšanje internih procesa i kvalitete svojih registara informacija.

Kao dio vježbe, Europska nadzorna tijela dat će povratne informacije o kvaliteti podataka financijskim subjektima koji će u njoj sudjelovati, vratiti očišćene datoteke sa svojim registrom informacija, organizirati radionice i odgovoriti na često postavljana pitanja.

Kako bi pružila više informacija o provedbi vježbe, Europska nadzorna tijela pozivaju financijske subjekte da sudjeluju u uvodnoj radionici 30. travnja 2024. od 10:00 do 12:00.

Radionica će se održati virtualno, a zainteresirane pozivamo da se prijave do 25. travnja 2024. putem poveznice:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Joint_ESAs_Public_Event_on_DORA_2024_registration

Za više informacija dostupna je i brošura Europskih nadzornih tijela:

https://www.eiopa.europa.eu/document/download/ab645661-5cce-4734-8317-1763372c5262_en?filename=Factsheet%20for%202024%20DORA%20dry%20run%20exercise.pdf

 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.