09.05.2024.

Poziv na dobrovoljnu vježbu pripreme za DORA-u

Uredba EU-a o digitalnoj operativnoj otpornosti (DORA), koja se počinje primjenjivati od 17. siječnja 2025., među ostalim propisuje obvezu izrade, održavanja i dostave evidencije nacionalnom regulatoru svih ugovora o pružanju IKT usluga od strane vanjskih dobavljača (dalje u tekstu: evidencija). Svrha je vođenja evidencije:

  • unaprijediti upravljanje rizicima povezanim s odnosima s vanjskim dobavljačima IKT usluga
  • omogućiti tijelima EU-a da obavljaju nadzor upravljanja navedenim rizicima
  • ostvariti preduvjet za određivanje i nadzor ključnih dobavljača IKT usluga u financijskom sektoru EU-a.

Evidencija će se voditi na način propisan Provedbenim tehničkim standardom (ITS) o registrima informacija (ESAs Final Report on draft ITS on Registers of Information).

Europska nadzorna tijela (EIOPA, ESMA i EBA) organiziraju dobrovoljnu vježbu koja obuhvaća aktivnosti povezane s izradom i dostavom podataka u skladu s navedenom obvezom, a koja će pomoći svim obveznicima DORA-e da se što kvalitetnije i pravovremeno pripreme za predstojeće obveze.

Vježba će se odvijati od 31. svibnja (početak – dostava materijala, specifikacija i alata svim sudionicima) do početka prosinca 2024., kada se očekuje objava agregiranih izvješća o kvaliteti podataka.

Tijekom lipnja i srpnja predviđene su radionice i podrška sudionicima putem pitanja i odgovora, dok je dostava podataka društava sudionika predviđenih evidencijom planirana između 1. srpnja i 30. kolovoza 2024.

Sudjelovanjem u vježbi vaše će društvo steći iskustvo u provođenju aktivnosti propisanih DORA-om te dobiti povratnu informaciju koja će uključivati procjenu kvalitete podataka u dostavljenoj evidenciji i pročišćen skup podataka obuhvaćenih evidencijom. Europska nadzorna tijela objavit će po završetku vježbe skupni izvještaj o kvaliteti prikupljenih podataka i organizirati radionicu u kojoj će podijeliti svoja saznanja s financijskim subjektima. Više podataka o vježbi možete pronaći i ovdje.

Slijedom navedenog, pozivamo vas da se uključite u vježbu te da nam do srijede 15. svibnja dostavite potvrdu sudjelovanja na adresu elektroničke pošte dora@hanfa.hr kako bismo vaše sudjelovanje prijavili u projektni registar vježbe pri Europskim nadzornim tijelima.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.