24.04.2024.

Održana radionica „Podizanje svijesti u skladu s EU okvirom za održivo financiranje“

Radionica „Podizanje svijesti u skladu s EU okvirom za održivo financiranje“ u suorganizaciji Europske komisije, Hanfe i Deloittea okupila je 23. travnja 2024. u Zagrebu predstavnike financijskih društava subjekta nadzora Hanfe, izdavatelje te povezane institucije i udruženja. Radionica je organizirana u sklopu multinacionalnog projekta EU-a „Održivo financiranje – unapređenje nadzornih kapaciteta“ u kojem sudjeluju Hrvatska, Malta, Poljska i Rumunjska.

Okvir za održivo financiranje EU-a ima ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva unutar europskog zelenog plana. Regulatorni zahtjevi donose značajne izazove ne samo za financijske i nefinancijske institucije, već i za nacionalna nadležna tijela. Stoga je glavni cilj projekta da pruži potporu nacionalnim nadležnim tijelima u izgradnji i jačanju njihovih nadzornih kapaciteta u području održivog financiranja, a sve kako bi se doprinijelo prijelazu na klimatsku neutralnost, otpornost na klimatske promjene te dugoročno resursno učinkovito i pravedno gospodarstvo.

U sklopu radionice održan je razgovor s Anamarijom Staničić, članicom Upravnog vijeća Hanfe, u kojem je naglasila važnost komunikacije između financijskog tržišta i regulatora te pozvala subjekte nadzora da se na vrijeme obrate Hanfi s pitanjima i nejasnoćama oko objavljivanja i izvještavanja o održivosti. Ovakav pristup pomaže spriječiti ili smanjiti mogućnost nastanka nepovoljnih rezultata budućih nadzora. Izgradnja pristupa temeljenog na jasnim podacima i dovoljno ranoj pripremi tržišta u primjeni regulative omogućit će stvarne promjene.

Rado Bekeš, direktor Deloitteova Odjela za upravljanje rizicima, istaknuo je kako će nadzorna tijela imaju ključnu ulogu u dosljednoj provedbi i primjeni zahtjeva EU-a za objavljivanje i izvještavanje o održivosti.

Karla Grgić Totić iz Deloittea te Silvana Božić i Andreja Hašček iz Hanfe pritom su dale opširan pregled razvoja regulatornog okvira za održivo financiranje, s naglaskom na zahtjevima za objave povezane s održivosti u sektoru financijskih usluga te korporativnom izvještavanju o održivosti.

Rezultate istraživanja provedenog u veljači i ožujku ove godine, u kojem su identificirane prilike i izazovi u vezi s objavama povezanim s održivosti u sektoru financijskih usluga te korporativnim izvještavanjem o održivosti prezentirao je Ivan Makarun iz Deloittea. Trenutačna istraživanja tržišta pokazala su važnost dostupnosti podataka s više jasnih primjera za tržište i potrebu daljnjih edukacija uz dodatni razvoj stručnih timova i članova upravnih odbora koji će unutar društava biti posebno posvećeni transformaciji prema održivosti.

Kroz ovu radionicu potičemo aktivni otvoreni dijalog svih sudionika kako bi se razmijenile ideje, perspektive i najbolje prakse ususret primjeni novih regulatornih promjena i za financijsko tržište i za gospodarstvo.

 

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.