29.08.2023.

Održana konferencija Hanfe „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji“

Konferencija Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Zaštita potrošača u osiguranju i mirovinskoj štednji“ okupila je stotinjak stručnjaka iz područja osiguranja i mirovinske štednje. Bila je to prilika čuti najnovija iskustva i trendove iz područja zaštite potrošača u tom dijelu financijskog poslovanja.

Cilj konferencije bio je raspraviti o ulozi i mogućnostima industrije u kontekstu razvoja financijske pismenosti i zaštite potrošača. Glavni govornik konferencije bila je predsjednica Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) Petra Hielkema, koja se osvrnula na europski kontekst zaštite prava potrošača. Istaknula je da se nalazimo u vrlo dinamičnim vremenima te da izazovi koji se događaju u osiguranju i mirovinskoj štednji danas, poput utjecaja umjetne inteligencije, prije deset godina nisu još bili ni tema razgovara Osvrnula se i na ponudu osiguranja, ali i na stranu potražnje, rekavši da postoji više razloga zašto ljudi ne uzimaju osiguranje. Nekada je za to razlog ranije loše iskustvo, često vjeruju da se šteta neće dogoditi baš njima ili da se, primjerice, velika olujna nevremena ne događaju u njihovu gradu, a ponekad i nisu dovoljno upućeni u proizvode osiguranja ili im se to čini kao veći trošak nego što on to doista jest.

U svom je uvodnom govoru predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman rekao da odnos potrošača s velikim financijskim sustavima ponekad izgleda kao borba Davida i Golijata. U tom odnosu potrošač je u podređenom položaju prema velikim financijskim institucijama i tu se pojavljuje regulator koji ima zadaću zaštiti potrošača od nenamjernih i namjernih pogrešaka u postupanjima industrije.

„Kada govorimo o zaštiti potrošača, ona se kao i zdravlje najbolje može riješiti prevencijom, a onda u tom kontekstu govorimo o financijskom opismenjavanju. Primjeren stupanj financijske edukacije zajednički je cilj svih: korisnika i pružatelja usluga te nadzornih tijela, a nije potrebno dodatno naglašavati i kontekst povjerenja u financijski i gospodarstveni sustav na državnoj razini“, sumirao je Žigman.

U uvodnom dijelu konferencije uzvanike je pozdravio državni tajnik Ministarstva financija Republike Hrvatske Davor Zoričić, koji se osvrnuo na problematiku financijske pismenosti te je istaknuo pozitivan pomak i na primjeru prodaje „narodnih obveznica“ rekavši da je i to korak u financijskom učenju i opismenjavaju građana.

U ime Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima (UMFO) na mirovinsku štednju u Hrvatskoj osvrnula se direktorica Dijana Bojčeta Markoja, koja je istaknula da je njihovo istraživanje na generaciji Z pokazalo da mladi već razmišljaju o tome na koji način ulagati i da ih to razlikuje od ranijih generacija. Direktor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) Hrvoje Pauković govorio je o rizicima u osiguranju i promjenama koje novo vrijeme donosi te je iznio podatke o štetama o olujnom nevremenu u srpnju. Očekuje se oko 20 tisuća odštetnih zahtjeva i obveza isplate od oko 40 milijuna eura.

Na kraju konferencije uslijedila je panel-rasprava „Trendovi i perspektive u osiguranju i dobrovoljnoj mirovinskoj štednji u Hrvatskoj“, na kojoj su sudjelovali Petra Hielkema, predsjednica EIOPA-e, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste d.o.o. društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranje d.d. te Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.