31.10.2023.

Obilježen Svjetski dan štednje: važno je novim generacijama dati znanja o štednji za budućnost

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman sudjelovao je na okruglom stolu povodom Svjetskog dana štednje, koji se 27. listopada održao u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Na okruglom stolu govorilo se o makroekonomskom okviru i aktualnim trendovima u pogledu različitih oblika štednje i ulaganja, s posebnim naglaskom na stanje depozita po županijama, kao i o važnosti kontinuiranog unaprjeđenja financijske pismenosti u društvu, posebno mladih.

U svom je izlaganju Ante Žigman istaknuo da posljednji rezultati istraživanja financijske pismenosti u Hrvatskoj govore da je čak 95 posto ispitanih građana svjesno utjecaja inflacije na njihov život. Iako samo 25 posto građana živi za danas, ne misleći na budućnost, ipak njih 33 posto radije troši novac nego dugoročno štedi.

„Inflacija je neminovno utjecala na mogućnost štednje kod dijela stanovništva, no važno je kroz programe financijskih edukacija nastaviti educirati, posebno mlade, o važnosti osobne dugoročne štednje kako bi u mirovini ostvarili pravo na dostojanstven život. Gotovo cijela Europska unija susreće se s velikim izazovom starenja stanovništva i štednju trebamo primarno promatrati kao naviku koju njegujemo od što ranije dobi. Također, važno nam je i da mladi prepoznaju sve rizike ulaganja koja im se nude putem društvenih mreža uz obećanja visoke zarade te da ne nasjedaju na financijske prijevare putem interneta. Sve je to dio znanja koje je potrebno dati novim generacijama kada govorimo o štednji za njihovu budućnost“, kazao je Žigman.

Glavni ekonomist HGK-a Goran Šaravanja predstavio je Analize depozita sektora kućanstava po županijama.

Direktorica Direkcije za makrobonitetnu politiku i financijsku stabilnost HNB-a Maja Bukovšak istaknula je kako sve brži rast dohodaka i usporavanje inflacije omogućuju kućanstvima postupno obnavljanje štednje.

U panel-raspravi o štednji u aktualnim uvjetima i značaju financijske pismenosti sudjelovali su Ivan Jandrić, član Uprave Addiko banke te predsjednik Udruženja banaka i drugih financijskih institucija HGK-a, Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima te predsjednica Grupacije mirovinskih fondova HGK-a, Goran Banjanin, član Uprave ZB Investa, Ivana Žepić, načelnica Sektora za financijska tržišta i financijsku pismenost u Ministarstvu financija te Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.