20.07.2023.

Nadzorna tijela diljem Europe nastavljaju jačati nadzor POG-a

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) danas je objavilo Izvješće stručnog pregleda o nadgledanju proizvoda i upravljanju njima (engl. product oversight and governance – POG). To je prvi stručni pregled kojim se ocjenjuje način na koji nacionalna nadzorna tijela Europskog gospodarskog prostora (EEA) nadziru primjenu zahtjeva u vezi s POG-om od strane proizvođača proizvoda osiguranja.

Stručni pregled utvrdio je da je većina nacionalnih nadležnih tijela prilagodila svoje nadzorne pristupe i procese nadzoru zahtjeva u vezi s POG-om u skladu s odredbama Direktive o distribuciji osiguranja (IDD) i Delegirane uredbe o POG-u.

Nekoliko nacionalnih nadležnih tijela bilo je u procesu poboljšanja svojih nadzornih okvira u vezi s POG-om kako bi osigurali dobre ishode za potrošače tijekom razdoblja stručnog pregleda, dok su neka nacionalna nadležna tijela još gradila svoj nadzorni okvir u vezi s POG-om. Iako su postojale značajne razlike između nacionalnih nadležnih tijela u pogledu razine zrelosti nadzora primjene zahtjeva u vezi s POG-om, postignut je značajan napredak u postavljanju potrebnih temelja.

Na temelju stručnog pregleda EIOPA je objavila niz preporučenih radnji nacionalnim nadzornim tijelima s ciljem razvoja postojećih temelja za daljnje jačanje nadzora zahtjeva u vezi s POG-om. Uzimajući u obzir da je nekoliko nacionalnih nadležnih tijela već bilo u procesu poboljšanja svog okvira u vezi s POG-om, EIOPA očekuje da će značajan napredak već biti vidljiv kada ponovo posjete nacionalna nadležna tijela nakon šest mjeseci.

Poveznica na izvještaj

Sljedeći koraci

Kao nastavak ovog stručnog pregleda, EIOPA će pratiti i ocjenjivati ​​provedbu preporučenih radnji od strane nacionalnih nadležnih tijela u slučaju da nisu već provedene.

EIOPA će također razmotriti mogućnost kako bi se sveukupni nalazi stručnog pregleda na najbolji način odrazili u njezinu radu u pogledu zaštite potrošača i konvergencije nadzora.

Pozadina

U kontekstu poboljšanja nadzorne konvergencije i u skladu sa svojim zadaćama, EIOPA redovito provodi stručne preglede u bliskoj suradnji s nacionalnim nadležnim tijelima s ciljem jačanja konvergencije nadzornih praksi diljem Europe i kapaciteta nacionalnih nadležnih tijela za provođenje visokokvalitetnog i učinkovitog nadzora.

EIOPA je poduzela značajne nadzorne aktivnosti u vezi s konvergencijom u pogledu POG-a prije i tijekom stručnog pregleda. U travnju 2020. EIOPA je u svoj Nadzorni priručnik uključila posebno poglavlje o POG-u, koje daje smjernice nacionalnim nadležnim tijelima. U listopadu 2020. EIOPA je također objavila svoj pristup nadzoru POG-a.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.