Međunarodna konferencija o rizicima u osiguranju u organizaciji Hanfe

Objavljeno: 06. rujna 2021.

U Opatiji je krajem prošloga tjedna, 2. i 3. rujna 2021., u organizaciji Hanfe održan seminar pod nazivom Risk-Based Supervision in Insurance – The way ahead in a post-pandemic world. Riječ je o međunarodnoj konferenciji koja je okupila predstavnike regulatora koji su tom prilikom razgovarali o rizicima iz područja osiguranja te perspektivama u postpandemijskom okruženju.

Prisutne je u ime Hanfe pozdravio predsjednik Upravnog vijeća Ante Žigman, koji je tom prilikom rezimirao prethodno razdoblje: „Osiguratelji su početak koronakrize dočekali s omjerom solventnosti znatno višim od propisanog regulatornog minimuma, što im je omogućilo da apsorbiraju tržišne nestabilnosti, a poduzete makroprudencijalne mjere kojima su ograničene isplate dividendi dodatno su ojačale kapitalne rezerve sektora osiguranja.“ Dodao je da je struktura ulaganja osiguratelja relativno stabilna, ali da postoji sve veća potreba za rizičnijim i isplativijim ulaganjima. Pritom će biti važno, naglasio je Žigman, razvijati i optimizirati poslovne modele, implementirati tehničke inovacije, iskoristiti ekonomiju razmjera, a to znači i modele spajanja i akvizicija, te stvoriti strategije za nošenje s ESG rizicima (Environmental, Social, Governance Risks – okolišni, društveni, upravljački rizici).

Nakon uvodnog izlaganja sudionici su mogli saznati više o slovačkim iskustvima iz područja Mistery Shopinga te saznati kakva je praksa Hanfe u tom području. O izazovima u osiguranju, s posebnim naglaskom na pandemiju, moglo se čuti na kasnijim panel-raspravama. Drugi dan konferencije bio je obilježen temom novih tehnologija i njihovog utjecaja na ponudu i tržište osiguranja, s osobitim naglaskom na zaštitu potrošača. Više riječi bilo je i o aktualnoj temi utjecaja ESG faktora na sektor osiguranja.