Hanfa upozorava ulagatelje na području Republike Hrvatske na aktivnosti društava Libra Markets i Global Markets

Objavljeno: 19. prosinca 2019.

Prema informacijama dostupnim Hanfi, postoji mogućnost da društva Libra Markets i Global Markets (internetske stranice društava: https://libramarkets.com/ i https://www.glob-markets.net/) putem svojih prodajnih predstavnika kontaktiraju državljane Republike Hrvatske i nude im usluge trgovanja financijskim instrumentima (CFD-ovima). Napominjemo kako je riječ o društvima koja nemaju dozvolu za rad na području Republike Hrvatske i ne nalaze se na popisu onih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica za koje je, sukladno zakonskoj proceduri, Hanfa zaprimila obavijest o namjeri pružanja usluga i u Republici Hrvatskoj. 

Na internetskim stranicama tih društava trenutno nema informacija na hrvatskom jeziku, no Hanfa preventivno poziva potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske da se ne upuštaju u poslovni odnos s navedenim društvima. Hanfa nije nadležna za nadzor zakonitosti poslovanja tih društava niti može utjecati na zaštitu prava i interesa ulagatelja koji poslovni odnos uspostavljaju s tim društvima.

Podsjećamo i kako su CFD-ovi kompleksni financijski proizvodi čije karakteristike mali ulagatelji često ne razumiju. Osim toga, troškovi i naknade povezane s trgovanjem CFD-ovima iznimno su složene strukture i karakterizira ih nedostatak transparentnosti. Hanfa je 25. srpnja 2019. donijela Odluku o trajnom ograničenju stavljanja na tržište, distribucije i prodaje CFD-ova malim ulagateljima (odluka je dostupna ovdje).

Registri osoba i društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, registar vezanih zastupnika te popis notificiranih pružatelja investicijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske dostupni su ovdje.