Hanfa upozorava: Ne kupujte kriptovalute na nagovor i ne prosljeđujte ih trećim osobama

Objavljeno: 25. veljače 2022.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na novi oblik prevare putem kriptovaluta kojom građani gube znatne novčane iznose bez mogućnosti povrata.

Nepoznate osobe putem telefona kontaktiraju građane, preporučuju im ulaganje u kriptovalute i obećavaju im visoke prinose. Pritom, nepoznate osobe često preporučuju kupnju i prosljeđivanje kriptovaluta preko društava čija je djelatnost pružanje usluge razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, a koja mogu biti i društva koja se nalaze na popisu društava Hanfe. No, to ne znači da građani nisu žrtve prijevare jer kada građani izvrše kupnju, i na nagovor tih osoba, proslijede kriptovalute na račun trećih osoba, oni ostaju bez tih iznosa, a nepoznate osobe se prestaju javljati te im ne vraćaju njihovo ulaganje.

Hanfa i ovim putem poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira o kojoj vrsti ulaganja je riječ.

Više informacija o svim upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci.