Hanfa potpisala peti međunarodni sporazum o razumijevanju iz područja alternativnih investicijskih fondova izvan granica EU

Objavljeno: 23. veljače 2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je s Astanskim nadzornim tijelom za financijske usluge iz Republike Kazahstana (engl. Astana Financial Services Authority - AFSA), regulatorom za Astanski međunarodni financijski centar (Astana International Financial Centre – AIFC)  sklopila Sporazum o razumijevanju koji se odnosi na savjetovanje, suradnju i razmjenu informacija u vezi s nadzorom subjekata iz Direktive o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova (Direktiva AIFMD). Sporazum su potpisali predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman i glavni izvršni direktor AFSA-e Mukhtar Bubeyev. Sporazum s AFSA-om peti je sporazum po redu koji je Hanfa potpisala izvan EU-a, uz one potpisane s regulatorima iz Abu Dhabija, Guernseyja, Japana i Katara.

„Hanfa je i u ovom izazovnom vremenu tijekom pandemije nastavila svoje međunarodne aktivnosti i u AFSA-i pronašla novog partnera s kojim je utvrdila okvir za suradnju koja potiče prekogranične tokove ulaganja u području investicijskih fondova. Uvjeren sam da će suradnja naših dviju institucija, koja će obuhvatiti područje nadzora, s naglaskom na zaštitu potrošača, poticanje financijskog i tržišnog integriteta te održavanje povjerenja u stabilnost sustava, utjecati na uklanjanje prepreka za prekogranična ulaganja i olakšavanje tokova investicija te stvaranje dodatnih mogućnosti ulagateljima i industriji investicijskih fondova,“ istaknuo je A. Žigman povodom potpisivanja Sporazuma.

„Iznimno nam je drago što smo potpisali ovaj Sporazum s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i radujemo se izgradnji dugoročnog odnosa naših organizacija. Ovim Sporazumom omogućit će se uzajamna pomoć u nadzoru upravitelja alternativnih investicijskih fondova koji posluju na prekograničnoj osnovi. Njime će se promicati stabilne i transparentne financijske usluge u našim jurisdikcijama te doprinijeti poticanju investicijskih aktivnosti i jačanju povjerenja ulagatelja u obje zemlje,“ izjavio je Mukhtar Bubeyev, glavni izvršni direktor AFSA-e.

S obzirom na rastuću globalizaciju svjetskih financijskih tržišta i porast prekograničnog poslovanja i aktivnosti upravitelja alternativnih investicijskih fondova, ovaj Sporazum definira suradnju dviju institucija u vezi s nadzorom upravitelja alternativnih investicijskih fondova te nadzorom njihovih posrednika i depozitara koji prekogranično djeluju u jurisdikcijama koje su potpisnice ovog Sporazuma, odnosno u Hrvatskoj i AIFC-u in Kazahstanu.

Hanfa je krajem 2019. s jurisdikcijama koje nisu članice EU-a započela procese pregovora oko potpisivanja Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD te ih je do sada potpisala ukupno pet. Osim s Astanskim nadzornim tijelom za financijske usluge, Hanfa je tijekom 2020. Sporazume potpisala s Regulatornim tijelom za financijske usluge Globalnog tržišta Abu Dhabija, Komisijom za financijske usluge Guernseyja, Japanskom agencijom za financijske usluge, a tijekom 2019. s Katarskim nadzornim tijelom za financijske usluge. Sporazum omogućava upraviteljima fondova u jurisdikcijama koje nisu članice EU-a da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima (uključujući hedge fondove, privatne dioničke i nekretninske fondove) i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području Europskog gospodarskog prostora u okviru Direktive AIFMD.