Hanfa potpisala dva nova međunarodna Sporazuma o razumijevanju iz područja nadzora alternativnih investicijskih fondova

Objavljeno: 13. studenoga 2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) potpisala je dva nova međunarodna Sporazuma o razumijevanju (MoU) koji se odnose na savjetovanje, suradnju i razmjenu informacija u vezi s nadzorom subjekata u okviru Direktive o upraviteljima alternativnih investicijskih fondova (Direktiva AIFMD). Sporazumi su potpisani s Australskom komisijom za vrijednosne papire i ulaganja (Australian Securities and Investments Commission) te s kanadskim regulatorima: Komisijom za vrijednosne papire Alberte (Alberta Securities Commission), Nadzornim tijelom za financijska tržišta Quebeca (Autorité des marchés financiers (Québec)), Komisijom za vrijednosne papire Britanske Kolumbije (British Columbia Securities Commission) i Komisijom za vrijednosne papire Ontarija (Ontario Securities Commission).

Potpisivanjem ovih sporazuma Hanfa uspostavlja međunarodnu suradnju sa spomenutim regulatorima s ciljem što boljeg obavljanja svojih nadzornih aktivnosti, postizanja potrebne razine transparentnosti, a time i adekvatne zaštite ulagatelja te ostvarivanja dugoročnog povjerenja na tržištu i financijske stabilnosti sustava.

Potpisivanjem dvaju novih sporazuma Hanfa je sklopila ukupno devet Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD, s ukupno 12 regulatora iz sedam jurisdikcija i to s:

  1. Australskom komisijom za vrijednosne papire i ulaganja (Australian Securities and Investments Commission)
  2. Kanadskim regulatorima: Komisijom za vrijednosne papire Alberte (Alberta Securities Commission), Nadzornim tijelom za financijska tržišta Quebeca (Autorité des marchés financiers (Québec)), Komisijom za vrijednosne papire Britanske Kolumbije (British Columbia Securities Commission) i Komisijom za vrijednosne papire Ontarija (Ontario Securities Commission) - sklopljen je jedan jedinstveni/zajednički Sporazum
  3. Komisijom za financijske usluge Guernseya (Guernsey Financial Service Commission)
  4. Japanskom agencijom za financijske usluge (Financial Services Agency of Japan)
  5. Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Japana (Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan)
  6. Ministarstvom gospodarstva, trgovine i industrije Japana (Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan) 
  7. Astanskim nadzornim tijelom za financijske usluge iz Kazakhstana (Astana Financial Services Authority)
  8. Regulatornim tijelom za financijske usluge Globalnog tržišta Abu Dhabija (Financial Services Regulatory Authority of Abu Dhabi Global Market)
  9. Katarskim nadzornim tijelom za financijske usluge (Qatar Financial Centre Regulatory Authority).

S obzirom na globalizaciju svjetskih financijskih tržišta i porast prekograničnog poslovanja i aktivnosti upravitelja alternativnih investicijskih fondova, uspostavljanje ovakvih sporazuma postaje važan dio međunarodne suradnje i aktivnosti regulatora. Pored toga, oni omogućavaju upraviteljima fondova u državama koje nisu članice EU-a da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području Europskog gospodarskog prostora u okviru Direktive AIFMD.