Hanfa i ADGM potvrdili suradnju u području FinTecha i upravljanja ulaganjima

Objavljeno: 18. studenoga 2019.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Regulatorno tijelo za financijske usluge (Financial Services Regulatory Authority - FSRA) Abu Dhabi Global Marketa (ADGM FSRA) potpisali su u petak dva sporazuma o razumijevanju kako bi poboljšali regulatornu suradnju u područjima financijske tehnologije (FinTech) i upravljanja ulaganjima.

Sporazume o razumijevanju potpisali su predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman i izvršni direktor međunarodnih odnosa u ADGM FSRA-u, Philippe Richard, u Abu Dhabiju.

Sporazumima se proširuje mreža suradnje u području nadzora ADGM-a i Hanfe te se pruža okvir za razmjenu informacija između ovih dvaju tijela kako bi se međusobno pomagala u praćenju kretanja povezanih s propisima i tržištem u svojim jurisdikcijama.

Što se tiče FinTecha, Sporazum pruža okvir za suradnju s ciljem podrške financijskim inovacijama i FinTech tvrtkama kako bi lakše razumjele regulatorne režime svake jurisdikcije.

„FinTech omogućava financijskim tržištima u razvoju da ostanu relevantna u globalnom i konkurentnom okruženju. Mogućnost rješavanja složenih problema povezanih s upotrebom novih tehnologija od strane financijskih infrastruktura i pružatelja financijskih usluga uvelike ovisi i o učinkovitim međunarodnim sporazumima o suradnji. To je danas posebno važno za tržišta u razvoju. Drago nam je što će Hanfa i ADGM FSRA surađivati s ciljem daljnjeg razvoja naših tržišta. Hanfa je posvećena poticanju inovacija u financijskim uslugama kroz pojačanu prekograničnu suradnju s drugim najvećim svjetskim FinTech regionalnim laboratorijem te regionalnim središtem za Bliski istok i sjevernu Afriku.” – izjavio je tom prilikom Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

„Zadovoljstvo nam je uspostaviti blisku suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i veselimo se budućim uzajamno korisnim inicijativama koje će unaprijediti naše sektore za ulaganja i FinTech. Digitalne tehnologije koriste se za prekogranično pružanje financijskih usluga, a Hrvatska je posebno aktivna na tom polju. Zajedno ćemo poticati i podržavati tehnološke start-upove i inovatore u promicanju njihovih kreativnih rješenja na novim tržištima.“ – naglasio je istodobno Philippe Richard, izvršni direktor međunarodnih poslova u ADGM FSRA.

Ovim novim sporazumom uspostavljena je ADGM-ov 33 sporazum o suradnji u 19 država, nakon nedavne suradnje s Australijom, Bahreinom, Kanadom, Kinom, Egiptom, Estonijom, Francuskom, Hong Kongom, Indijom, Japanom, Kazahstanom, Kenijom, Kuvajtom, Luksemburgom, Malezijom, Singapurom, Švicarskom i UAE-om.

ADGM će nastaviti uspostavljati nove inicijative i usko surađivati s lokalnim i globalnim dionicima na poticanju otvorenog i sveobuhvatnog globalnog FinTech središta koje će opsluživati Abu Dhabi i širu regiju Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U vezi s Direktivom AIFMD: ADGM FSRA i Hanfa također su potpisali ESMA-in Sporazum o razumijevanju u vezi s upravljanjem alternativnim investicijskim fondovima.

Taj sporazum omogućava upraviteljima fondova u ADGM-u da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima (uključujući hedge fondove, privatne dioničke i nekretninske fondove) i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području EGP-a u okviru Direktive AIFMD.

Ante Žigman pritom je izjavio: „Ovo je prvi Sporazum o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD koji je potpisala Hanfa i ja iskreno pozdravljam takav značajan iskorak u poticanju prekograničnih tokova ulaganja u području investicijskih fondova. Veselimo se suradnji s ADGM FSRA-om u području nadzora subjekata u okviru AIFMD-a, fokusiranja na zaštitu potrošača, integriteta tržišta i financijskog integriteta te održavanja povjerenja u stabilnost sustava. Za Hanfu ovo znači početak daljnjih inicijativa u vezi s međunarodnom suradnjom s regulatorima iz jurisdikcija izvan EU-a na temelju sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD.”

Philippe Richard pritom je rekao: „ADGM FSRA već ima potpisane sporazume o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s 20 nadzornih tijela država članica EU-a (od ukupno 28 njih). Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s HANFA-om ilustrira napore obaju regulatora na uklanjanju prepreka za prekogranične prilike i olakšavanju investicijskih tokova kroz jurisdikcije omogućujući pristup većem skupu mogućnosti i za ulagatelje i za industriju investicijskih fondova.”