29.01.2024.

Europska nadzorna tijela objavila prvi set konačnih nacrta tehničkih standarda u okviru DORA-e

Tri Europska nadzorna tijela (EBA, EIOPA i ESMA – European Supervisory Authorities (ESAs)) objavila su 17. siječnja 2024. godine prvi set konačnih nacrta tehničkih standarda u okviru DORA-e usmjerenih na poboljšanje digitalne operativne otpornosti financijskog sektora EU-a jačanjem informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) i okvira za izvještavanje o upravljanju rizicima trećih strana i incidentima financijskih subjekata.

Konačni nacrti tehničkih standarda dostavljeni su Europskoj komisiji, koja će početi s njihovom revizijom s ciljem usvajanja prvih standarda u narednim mjesecima.

Zajednički konačni nacrti tehničkih standarda uključuju:

RTS-ovi o okviru za upravljanje IKT rizicima i o pojednostavljenom okviru za upravljanje IKT rizicima

Nacrt RTS-ova o okviru za upravljanje IKT rizicima utvrđuje daljnje elemente povezane s upravljanjem IKT rizicima s ciljem usklađivanja alata, metoda, procesa i politika. Ti elementi nadopunjuju one utvrđene u DORA-i. RTS-ovi utvrđuju ključne elemente koje bi financijski subjekti koji podliježu pojednostavljenom režimu i koji su niže razine rizika, veličine i složenosti trebali imati, postavljajući pojednostavljeni okvir za upravljanje IKT rizicima. RTS-ovi osiguravaju da su zahtjevi za upravljanje IKT rizicima usklađeni na razini različitih financijskih sektora.

RTS-ovi o kriterijima za klasifikaciju IKT incidenata

Ovi RTS-ovi određuju kriterije za klasifikaciju velikih IKT incidenata, pristup za klasifikaciju velikih incidenata, pragove značajnosti za svaki kriterij klasifikacije, kriterije i pragove značajnosti za određivanje značajnih kiberprijetnji, kriterije za nadležna tijela za procjenu važnosti incidenata za nadležna tijela u drugim državama članicama i pojedinosti o incidentima koje treba podijeliti u tom pogledu. RTS-ovi osiguravaju usklađen i jednostavan proces klasificiranja izvješća o incidentima u cijelom financijskom sektoru.

RTS-ovi o IKT TPP politici

Ovi RTS-ovi određuju dijelove okvira aranžmana upravljanja, upravljanja rizicima i interne kontrole koje financijski subjekti trebaju imati u vezi s angažiranjem trećih strana pružatelja IKT usluga. Cilj im je osigurati da financijski subjekti zadrže kontrolu nad svojim operativnim rizicima, informacijskom sigurnosti i kontinuitetom poslovanja tijekom životnog ciklusa ugovornih aranžmana s takvim trećim stranama pružateljima IKT usluga.

ITS-ovi o registru informacija

Konačno, ITS-ovi postavljaju predloške koje financijski subjekti trebaju održavati i ažurirati u vezi sa svojim ugovornim aranžmanima s trećim stranama pružateljima IKT usluga. Registar informacija imat će ključnu ulogu u okviru za upravljanje IKT rizicima povezanim s trećim stranama financijskih subjekata i koristit će ga nadležna tijela i Europska nadležna tijela (ESAs) u kontekstu nadzora usklađenosti financijskih subjekata s DORA-om i za određivanje ključnih trećih strana pružatelja IKT usluga koji će podlijegati režimu nadzora na temelju DORA-e.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.