28.03.2024.

ESMA pojasnila primjenu određenih odredbi MiFIR-a, uključujući ograničenje volumena

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) jučer je objavilo izjavu s praktičnim smjernicama za potporu ujednačenoj i dosljednoj primjeni revidirane Uredbe MiFIR.

Izjava obuhvaća smjernice o transparentnosti vlasničkih i nevlasničkih vrijednosnih papira, režimu sistematskog internalizatora (SI), imenovanim subjektima za objavljivanje (DPE) i izvještavanju.

U pogledu ograničenja volumena (engl. volume cap), ESMA nakon objave Europske komisije potvrđuje da će se podaci o dvostrukom ograničenju volumena (engl. double volume cap – DVC) i dalje objavljivati, a sljedeća objava zakazana je za početak travnja.

Ovom izjavom ESMA dopunjuje nacrt mišljenja o tumačenju koji je Europska komisija objavila 27. ožujka 2024. i odgovara na upite tržišnih sudionika o odredbama koje se primjenjuju od datuma stupanja na snagu revidirane Uredbe MiFIR (28. ožujka 2024.).

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.