22.03.2024.

ESMA objavljuje priopćenje u svjetlu stupanja na snagu promjena uvedenih revizijom MiFIR Uredbe dana 28. ožujka 2024.

ESMA je primila brojna pitanja tržišnih dionika o odredbama primjenjivim na dan stupanja na snagu revidirane MiFIR.

ESMA priznaje da su potrebne javne smjernice, posebice o primjeni članka 54. stavka 3. MiFIR-a koji predviđa nastavak primjene postojećih delegiranih akata i ​​nakon 28. ožujka 2024. dok se ti delegirani akti ne revidiraju[i].

ESMA, u bliskoj suradnji s Europskom komisijom (EK), provodi temeljitu procjenu odredbi koje bi mogle zavrijediti daljnje smjernice. ESMA je upoznata kako EK radi na interpretativnoj obavijesti o primjeni prijelazne odredbe.

Nadovezujući se na takvu obavijest o tumačenju, ESMA će se obvezati pružiti što je više moguće jasnoće o prijelazu na revidirani MiFIR, uključujući utjecaj na IT sustave i registre ESMA-e. 

ESMA također ima za cilj pružiti takve smjernice za revidirani MiFIR što je prije moguće. Međutim, ESMA očekuje da će vjerojatno biti potrebne daljnje i detaljnije smjernice koje nadilaze teme obuhvaćene u početnoj komunikaciji.

ESMA će nastaviti s razvojem nacrta tehničkih standarda na brz i transparentan način, čime će pridonijeti usklađivanju delegiranih propisa Komisije s revidiranim MiFIR-om što je prije moguće.

Link na obavijest ESMA-e: Transition to the revised MiFIR rulebook (europa.eu)

Hanfa poziva tržišne sudionike na praćenje daljnjih obavijesti kako od strane ESMA-e tako i Hanfe, a  u cilju što usklađenijeg postupanja od strane svih sudionika.



[i] Uredba (EU) 2024/791 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. veljače 2024. o izmjeni Uredbe (EU) br. 600/2014 u pogledu povećanja transparentnosti podataka, uklanjanja prepreka za pojavu konsolidiranih traka, optimizacije trgovinskih obveza i zabrane primanja plaćanje za tijek naloga i Direktiva (EU) 2024/790 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. veljače 2024. o izmjeni Direktive 2014/65/EU o tržištima financijskih instrumenata

[ii] Članak 54. stavak 3.: Odredbe delegiranih akata donesenih u skladu s Uredbom (EU) br. 600/2014 koje su primjenjive prije 28. ožujka 2024. nastavljaju se primjenjivati ​​do datuma primjene delegiranih akata donesenih u skladu s Uredbom (EU) br. 600/2014 kako se primjenjuje od tog datuma.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.