14.06.2024.

ESMA objavila Smjernice o nazivima fondova koji koriste ESG ili izraze povezane s održivošću

Nakon javne izjave od 14. prosinca 2023. Europsko tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), regulator i nadzornik financijskih tržišta EU-a, danas je objavilo Završni izvještaj koji sadrži Smjernice o nazivima fondova koji koriste ESG ili izraze povezane s održivošću.

Cilj je Smjernica osigurati da su ulagači zaštićeni od neutemeljenih ili pretjeranih tvrdnji o održivosti u nazivima fondova te pružiti upraviteljima imovine jasne i mjerljive kriterije za procjenu njihove sposobnosti korištenja ESG ili izraza povezanih s održivošću u nazivima fondova.

Smjernice definiraju da se takvi pojmovi smiju koristiti u nazivima fondova samo ako imovina fondova sadrži minimalno 80 % ulaganja koja promoviraju okolišne i/ili društvene karakteristike i/ili održiva ulaganja.

Smjernice također primjenjuju kriterije isključenja za različite izraze koji se koriste u nazivima fondova:

  • ako u nazivima fondova postoje pojmovi koji se odnose na „okoliš", „utjecaj (impact)" i „održivost", primjena koncepta isključenja („exclusion“) mora biti u skladu s pravilima koja se primjenjuju na referentne vrijednosti usklađene s Pariškim sporazumom (tzv. PAB),
  • i ako se primjenjuju izuzeća (exclusions) i pri tome u nazivima fondova upotrebljavaju pojmovi kao što su „tranzicija“, „društveni” i „upravljanje/upravljački”, takva izuzeća moraju biti usklađena s pravilima primjenjivim na referentne vrijednosti klimatske tranzicije (tzv. CTB).

U slučajevima kombinacije pojmova, upotrebe pojmova tranzicije, održivosti i utjecaja, te za fondove koji koriste indeks kao referentnu vrijednost, dodatni kriteriji navedeni su u samim Smjernicama.

Završni izvještaj također daje sažetak odgovora koje je ESMA primila na svoj konzultacijski dokument i objašnjenje pristupa poduzetog za rješavanje primljenih komentara.

Sljedeći koraci

Smjernice će biti prevedene na sve jezike EU-a i naknadno objavljene na internetskoj stranici ESMA-e. Primjena Smjernica započinje tri mjeseca nakon te objave.

U roku od dva mjeseca od datuma objave Smjernica na internetskoj stranici ESMA-e na svim službenim jezicima EU-a, nadležna tijela na koja se ove Smjernice odnose moraju obavijestiti ESMA-u o statusu  usklađenosti s njima.

Prijelazno razdoblje za fondove koji upotrebljavaju spomenute pojmove i prije donošenja ovih Smjernica bit će šest mjeseci. Svi novi fondovi pokrenuti nakon datuma objave službenih prijevoda Smjernica, trebaju odmah primijeniti ove Smjernice u odnosu na te fondove.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.