ESMA objavila odgovor na javne konzultacije koje je provela IFRS zaklada u vezi s izvještavanjem na temu održivosti

Objavljeno: 30. prosinca 2020.

U navedenom odgovoru ESMA podržava uspostavljanje visoko kvalitetnih standarda uz istovremeno vođenje računa o činjenici da između jurisdikcija postoji različiti stupanj razvoja što se tiče napora u postizanju održivog poslovanja. ESMA također sugerira kako IFRS može prilikom razrade međunarodnih standarda povezanih s izvještavanjem o održivosti koristiti postojeća iskustva i inicijative iz tog područja poput onih uspostavljenih u EU-u gdje su aktivnosti  povezane s definiranjem adekvatnih načela kao i zahtjeva za nefinancijskim izvještavanjem te objavama podataka o održivom poslovanju već daleko poodmakle.

U vezi s budućim standardima,  ESMA naglašava važnost primjene načela dvostruke materijalnosti (double materiality), koje se primjenjuje širom Europe, kao i potrebu razvoja standarda kojima će se dotaknuti svi ESG aspekti, za razliku od pristupa u kojem bi fokus bio samo na onima povezanim s klimatskim utjecajem.

Odgovor  ESMA-e zasnovan je na stajalištima koja je ESMA već ranije iznijela prilikom trajanja Komisijinih javnih konzultacija povezanih s nefinancijskim izvještavanjem i revizijom NFRD-a.

Zajedničko pismo predsjednika EBA-e, EIOPA-e i ESMA-e

Paralelno s komentarima koje je EMSA dostavila IFRS-u, čelnici EBA-e, EIOPA-e i ESMA-e objavili su zajedničko pismo IFRS Zakladi.

U pismu se naglašavaju sljedeći aspekti: globalni izazovi koje održivost nameće ulagateljima i drugim sudionicima uz poziv za uspostavu zajedničkog seta standarda, važnost razrade novih standarda na temelju onih koja već postoje u nekim jurisdikcijama uz primjenu načela dvostruke materijalnosti te važnost uključivanja sva tri ESG aspekta.

Više informacija dostupno na internetskim stranicama ESMA-e.