28.08.2023.

ESMA objavila kako pokreće Zajedničke nadzorne aktivnosti (CSA) s nacionalnim nadležnim tijelima (NCA-evima) o objavljivanju podataka u vezi s održivošću i integraciji rizika održivosti

Objavljeno 28.8.2023.

Cilj CSA je procijeniti usklađenost upravitelja imovinom s relevantnim odredbama SFDR Uredbe, Uredbe o taksonomiji i relevantnim provedbenim mjerama, uključujući relevantne odredbe u provedbenim aktima UCITS i AIFMD direktiva u vezi integracije rizika održivosti u poslovne procese društava.

Koristeći zajedničku metodologiju koju je razvila ESMA, NCA-evi će razmjenjivati znanja i iskustva o tome kako postići konvergenciju u načinu na koji nadziru objavljivanje vezano za održivost.

Među glavnim ciljevima CSA su:

  • procijeniti da li se tržišni sudionici u praksi pridržavaju relevantnih pravila i standarda,
  • prikupiti daljnje informacije o rizicima greenwashinga u asset management sektoru,
  • identificirati daljnju relevantnu nadzornu i regulatornu intervenciju za rješavanje uočenih problema.

Osiguravanje veće konvergencije u nadzoru nad rizicima koji proizlaze iz netočnih i obmanjujućih objavljivanja ključno je za unaprjeđivanje transparentnost te je identificirano kao jedan od strateških nadzornih prioriteta Unije (USSP) za nacionalna nadležna tijela. CSA će promovirati ovaj cilj poticanjem podizanja nivoa razumljivosti ESG objava od strane upravitelja imovinom u ključnim segmentima lanca vrijednosti održivog financiranja (SIVC).

Osim toga, preliminarni nalazi u vezi identifikacije rizika greenwashinga na razini društava i proizvoda, pružit će korisne ulazne podatke za ESMA-in Konačni izvještaj o greenwashingu.

 

Sljedeći koraci

U drugoj polovici 2023. pa do trećeg tromjesečja 2024., NCA-evi će provoditi svoje nadzorne aktivnosti te uz koordinaciju ESMA-e dijeliti znanje i iskustva kako bi se potaknula konvergencija u načinu na koji NCA-evi nadziru objave upravitelja imovinom povezane s održivošću kao i integraciju rizika održivosti.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.