28.08.2023.

ESMA objavila Javnu izjavu o Zajedničkim nadzornim aktivnostima (CSA) za 2022. i o mystery shopping vježbi na temu usklađenosti sa zahtjevima za objavom podataka o troškovima i naknadama prema MIFID II

Objavljeno 28.8.2023.

Javnoj izjavi se navodi kako, ukupno gledajući, društva se pridržavaju većine elemenata odredbi u vezi ex post objava o troškovima i naknadama prema MiFID II. Ova razina usklađenosti razlikuje se među državama članicama. CSA vježba otkrila je određene nedostatke u informacijama koje se pružaju malim klijentima i predlaže područja za poboljšanje u pogledu formata i sadržaja objave.

Utvrđeni nedostaci odnose se na:

  • značajne razlike među društvima i državama članicama u formatu i sadržaju ex post objava,
  • različite prakse, a ponekad i neotkrivanje informacija o poticajima,
  • nedostatke u odnosu na pružanje informacija klijentima u vezi implicitnih troškova,
  • nedostatke u smislu nedosljednosti u načinu na koji tvrtke prikazuju kumulativni učinak troškova i naknada na povrat na ulaganja,
  • otkrivanje iznosa troškova samo u nominalnim iznosima, a ne i odgovarajućih postotaka

Istodobno s CSA-om, ESMA je koordinirala i provela svoju prvu mystery shopping vježbu na temu ex-ante informacija o troškovima i naknadama danim malim klijentima. U većini slučajeva tajni su kupci primili informacije o troškovima i naknadama prije nego što je investicijska usluga pružena, no kvaliteta i vrijeme pruženih informacija razlikovali su se među društvima.

Sljedeći koraci

Na temelju uvida proizašlih iz CSA-a i mystery shopping vježbe, ESMA će usmjeriti svoje napore u vezi usklađenog postupanja na pregled i razvoj novih Q&A te raditi na mogućem standardiziranom EU formatu za pružanje informacija o troškovima i naknadama klijentima. Prema potrebi, NCA-evi će poduzeti daljnje aktivnosti u pojedinačnim slučajevima koji uključuju kršenja propisa kao i druge nedostatke.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.