24.08.2023.

ESMA objavila Izvještaj o sumnjivim transakcijama i izvješćima o nalozima (STOR)

Objavljeno 24.8.2023.

Izvještaj daje pregled načina na koji se STOR-ovi koriste u različitim jurisdikcijama u kontekstu otkrivanja i istrage zlouporabe tržišta te kako se njihova uporaba razvijala tijekom vremena.

U ESMA-i su prilikom analize zaprimljenih informacija promatrali različite metrike kao što su:

  • broj STOR-ova i drugih obavijesti koje su primili NCA-evi,
  • izvor tih obavijesti,
  • raščlambu po vrsti instrumenta i vrsti prekršaja,
  • broj STOR-ova dostavljenih i primljenih od drugih nadležnih tijela (unutar i izvan EGP-a)

Glavni zaključci izvještaja za period 2021.-2022. su:

a) Broj obavijesti, koji je uglavnom uključivao STOR-ove i druge obavijesti, ostao je relativno stabilan, unatoč smanjenju od 8% od 2021. do 2022. Međutim, broj tih obavijesti povećao se u usporedbi s onima zaprimljenima 2019. i 2020.

b) Većina obavijesti potječe od investicijskih društava. Tijekom 2021. i 2022., najviše obavijesti je zaprimio NCA u Njemačkoj te u Francuskoj. I 2021. i 2022. većina obavijesti odnosila se na trgovanje dionicama i to u vezi prijave slučajeva navodne manipulacije tržištem.

c) Kada su NCA-evi zaprimali STOR-ove, većina ih je poslana dalje drugim nadležnim tijelima, a u skladu s odredbama MAR Uredbe. Broj STOR-ova poslanih tijelima trećih zemalja ostao je prilično stabilan tijekom razdoblja 2021. – 2022.

d) Kao i prethodnih godina, većina zaprimljenih STOR-a odbačena je tijekom inicijalnog postupka nadzora, dok je provjera određenog broja još uvijek u tijeku. Važno je napomenuti da se broj neformalnih radnji, kaznenih postupaka i upravnih postupaka poduzetih kao nastavak zaprimljenog STOR-a povećao u posljednje dvije godine.

e) Iznos izrečenih sankcija subjektima koji su obveznici STOR-a, zbog neprijavljivanja STOR-a povećao se tijekom promatranog razdoblja. Za napomenuti je da je finski regulator u 2021. izrekao vrlo veliku novčanu kaznu (EUR 1,65 mil) zbog neuspostavljanja odgovarajućih sustava i postupka za otkrivanje zlouporabe i podnošenja STOR.

Izvješće se uglavnom odnosi na 2021. i 2022. godinu.

Sljedeći koraci

ESMA nastavlja pratiti kretanje STOR prijava te planira sljedeće godine izdati ažurirano izvješće koje će pokrivati 2023.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.