24.08.2023.

ESMA objavila Izjavu u vezi objava podataka o održivosti za koje se očekuje da trebaju biti uključeni u prospekte

Objavljeno 24.8.2023.

Izjavi se iznose očekivanja ESMA-e o tome kako bi se trebali ispuniti specifični zahtjevi za objavom podataka prema Uredbi o prospektima i u vezi s pitanjima koja se odnose na održivost (ESG) u prospektima za vlasničke i dužničke instrumente, a imajući u vidu tranziciju na održivo poslovanje.

Ovom objavom se želi:

  • osigurati da nacionalna nadležna tijela (NCA-evi) primjene koordiniran pristup prilikom kontrole prospekata u vezi objava podataka povezanih s održivošću,
  • pružiti izdavateljima i njihovim savjetnicima razumijevanje o očekivanjima NCA-eva u vezi uključivanja podataka povezanih s ESG aspektima u prospektima koje pripremaju,

podržati sposobnost ulagatelja da donesu informiranu odluku o ulaganju uzimajući u obzir važnost objavljivanja u vezi s pitanjima koja se odnose na održivost.

Očekivane objave u vezi ESG podataka u prospektima:

U Izjavi se skreće pozornost na objave vezane uz održivost koje je potrebno uključiti kako bi se ispunile relevantne odredbe Uredbe o prospektu (PR).

ESMA naglašava važnost nefinancijskog izvješćivanja izdavatelja prema Direktivi o nefinancijskom izvješćivanju (NFRD) i budućeg izvješćivanja o održivosti prema Direktivi o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) posebno zato što takvo objavljivanje može biti bitno prema odredbama Uredbe o prospektu i stoga takvi podaci trebaju biti uključeni u prospekte izdavatelja.

Osim toga, što se tiče nevlasničkih vrijednosnih papira koji se reklamiraju kako uzimaju u obzir određenu ESG komponentu ili nastoje ostvariti ESG ciljeve, Izjava pojašnjava kakve su objave potrebne u slučaju izdanja obveznica s „namjenskim korištenjem prikupljenih sredstava“ (use of proceeds bonds) i obveznicama „povezanim s održivošću” (sustainability linked bonds).

U Izjavi se također skreće pozornost kako objave vezane uz održivost koje su uključene u oglašavanje u vezi takvih izdanja, moraju istovremeno biti uključene i u prospekte ako se takvi podaci smatraju materijalnim prema odredbama Uredbe o prospektu.

Sljedeći koraci

ESMA i NCA-evi će nastaviti pratiti tržište kako bi utvrdili treba li ove upute izmijeniti, npr. u slučajevima kada se na tržište uvode novi proizvodi ili dođe do promjena u zakonodavstvu.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.