28.08.2023.

ESMA objavila Godišnje izvještaje za 2022.u vezi izricanja sankcija u skladu s UCITS i AIFMD direktivama

Objavljeno 28.8.2023.

Analizom podataka prikupljenih tijekom godina (od 2013. za AIFMD i 2016. za UCITS) pokazuje se da, osim ograničenog broja nacionalnih nadležnih tijela koja izriču sve veći broj sankcija, razina sankcija izrečenih na nacionalnoj razini ostaje stabilna i općenito niska, u posebno kada su u pitanju kazne.

Izdvojeno iz Izvještaja:

Sankcije prema UCITS direktivi: 9 NCA-eva je izreklo ukupno 38 kazni, u usporedbi sa 61 kaznom koju je izdalo 12 NCA-eva u 2021. 98% ukupnog iznosa kazni izrekao je jedan NCA.

Sankcije prema odredbama AIFMD direktive: 10 NCA-eva izdalo je kazne u ukupnom iznosu od EUR 2,5 mil, u usporedbi s EUR 42,9 mil u 2021. godini. Jedan NCA je izrekao 60% od ukupnog iznosa kazni.

16 NCA-eva nije nametnulo nikakve sankcije prema UCITS Direktivi ili AIFMD-u tijekom tog razdoblja.

Objavljeni UCITS i AIFMD izvještaji danas sadrže pregled primjenjivog pravnog okvira i informacije o kaznama i mjerama koje su izrekli NCA-evi od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. NCA-evi dostavljaju ESMA-i podatke o primjeni sankcija te isti onda čine osnovu za pripremu godišnjih agregiranih izvještaja.

Sljedeći koraci

ESMA nastavlja svoj rad na poticanju nadzorne konvergencije u primjeni UCITS i AIFMD Direktive te razvoju zajedničke nadzorne i provedbene kulture.

ESMA će nastaviti izdavati odvojene izvještaje na godišnjoj osnovi i za buduća izvještajna razdoblja.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.