04.03.2024.

ESMA-ino upozorenje u vezi postavljanja investicijskih preporuka putem društvenih mreža

Zbog sve rasprostranjenijeg utjecaja društvenih mreža/platformi (Linkedin, X, i sl.) na širu populaciju retail ulagatelja kao i sve češćeg korištenja navedenih društvenih mreža za iznošenje svojih stavova, mišljenja, preporuka, savjeta, sugestija i sl. glede trgovanja s određenim instrumentima ESMA i NCA-ovi su u zajedničkoj suradnji pripremili dokument – upozorenje za sve osobe koje dijele informacije glede ulaganja u FI-eve putem društvenih mreža. U spomenutom Upozorenju ESMA podsjeća na obveze iz MAR Uredbe glede davanja „preporuka za ulaganje“ i davanja „informacija kojima se preporuča ili sugerira strategija ulaganja“. ESMA skreće pozornost na definicije navedenih pojmova iz MAR Uredbe, a ujedno podsjeća i na posljedice koje mogu imati preporuke za ulaganje dane putem društvenih mreža koje ne zadovoljavaju kriterije koji su definirani MAR Uredbom i RTS-om 2016/958.

U Upozorenju je jasno naglašeno da bilo kakvo davanje preporuka koje nije u skladu s navedenom regulativom EU može dovesti do manipulacije, trgovanja na temelju povlaštenih informacija i nezakonite objave povlaštenih informacija koja ponašanja se sankcioniraju od strane NCA-eva iz EU. 

U dokumentu je na jednostavan način, uz davanje odgovarajućih primjera s grafičkim prikazima/shemama i sl. istaknuto koje su obveze za osobe koje putem društvenih mreža daju preporuke/savjete/sugestije glede trgovanja s određenim instrumentima i koje su posljedice ako se obveze prekrše odnosno ne ispune. Dokument dijeli davatelje preporuka na profesionalne poznavatelje tržišta (ovdje spadaju investicijska društva/kreditne institucije, neovisni analitičari i sl.) te osobe koje nisu profesionalni poznavatelji tržišta te jasno prikazuje koje su obveze za svaku od navedenih kategorija osoba prilikom davanja investicijskih preporuka putem društvenih mreža. 

Dokument se referira na opće i dodatne zahtjeve prilikom davanja investicijskih preporuka koji su detaljno propisani RTS-om 2016/958 te daje kratki pregled značajnijih zahtjeva iz navedenog RTS-a kojih se takve osobe moraju pridržavati. Na kraju dokumenta se iznosi 6 praktičnih primjera davanja preporuka/savjeta za ulaganje sa analizom i isticanjem nedostataka koji sadrži svaka preporuka kao i s posljedicama do kojih takvi nedostatci u navedenim preporukama mogu dovesti (npr. manipulacije, trgovanje na temelju povlaštenih informacija i sl.).

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.