06.03.2024.

EFRAG objavio nacrte dokumenata ESRS LSME i ESRS VSME u vezi standarda za izvještavanje o korporativnoj održivosti malih i srednjih poduzeća

Objava navedenih dokumenata je proizašla iz mandata koji je Europska komisija dodijelila EFRAG-u u vezi priprema standarda za izvještavanje o održivosti (ESRS-ova) u skladu s odredbama Direktive o izvještavanju o korporativnoj održivosti (CSRD).

Dokument ESRS LSME ED je također namijenjen malim i ne kompleksnim kreditnim institucijama te vlastitim osiguravateljima i reosigurateljima.

ESRS LSME bit će izdan kao delegirani akt i stupit će na snagu 1. siječnja 2026. s dodatnim dvogodišnjom odgodom primjene.

Prije čitanja nacrta ESRS LSME ED, preporuča se pregled dokumenta Basis for conclusions of the LSME ED s obzirom da isti sadrži prikaz objašnjenja i  glavnih elemenata  ESRS LSME ED.

EFRAG je također objavio upitnike u vezi standarda za dobrovoljno izvještavanje o održivosti za neuvrštena mala i srednja poduzeća (ESRS VSME).

ESRS VSME-ovima se predlaže jednostavniji alat za izvještavanje kao pomoć neuvrštenim mikro, malim i srednjim poduzećima (zajedno, neuvrštenim MSP) u odgovoru na zahtjeve za informacijama o održivosti koje primaju od poslovnih partnera (tj. banaka, investitori ili veće tvrtke za koje su neuvrštena mala i srednja poduzeća dobavljači).

Prednosti ESRS VSME-a ovisit će o prihvaćanju i priznavanju od strane  tržišta.  ESRS VSME bi trebao biti prikladan kao jedinstvena zamjena za dosadašnje načine izvještavanja koji su uključivali brojne individualno  pripremljene upitnike od strane zajmodavaca, poduzeća, ulagatelja koji se trenutno koriste za prikupljanje takvih informacija od malih i srednjih poduzeća.

Više informacija u vezi objave ESRS LSME i ESRS VSME dostupno na internetskim stranicama EFRAG-a. Javne konzultacije traju do 21. svibnja 2024.

S obzirom na svrhu navedenih dokumenata kao i činjenicu da većinu gospodarstva čine mali i srednji poduzetnici, Hanfa poziva zainteresirane tržišne sudionike na pregled navedenih dokumenata i upitnika te na sudjelovanje u javnim konzultacijama/popunjavanju upitnika s obzirom na  mogući utjecaj navedenih standarda na buduće poslovanje MSP-ova te njihovo izvještavanje o održivosti.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.