08.05.2024.

Ante Žigman: Digitalizacija financija otežava utvrđivanje „prekograničnog pružanja usluga”

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman sudjelovao je u zanimljivoj panel-raspravi pod nazivom „Unaprjeđenje dijaloga između FinTech sektora, komercijalnih banaka i nadležnih tijela” u okviru godišnje konferencije Bečke inicijative, koja se održala u Vilniusu, u Litvi, 6. i 7. svibnja 2024.

Panel-rasprava fokusirala se na aktualne teme poput koristi i pouka iz regionalne integracije, digitalizacije izvan transakcijskih usluga, kao i izazova i prilika digitalnog bankarstva i otvorenog bankarstva.

Digitalizacija transformira financijski sektor. Ta transformacija, uz primjenu inovativnih tehnologija, ima potencijal koristiti ljudima i poduzećima.

Kao što je g. Žigman spomenuo, u području nebankarskih usluga, tj. tržišta vrijednosnih papira, nekoliko se područja javlja u tom kontekstu u Europskoj uniji. Riječ je o digitalnim trgovinskim platformama, platformama za distribuciju sredstava i platformama koje nude automatizirano financijsko savjetovanje.

„Digitalne financijske usluge same po sebi su bez granica, što dovodi u pitanje kada je potrebna obveza obavješćivanja o ‘prekograničnom pružanju usluga’ i, ako jest, kako klasificirati te usluge – pod ‘pravom poslovnog nastana’ ili ‘slobodom pružanja usluga’. To pak stvara nadzorne izazove, ali i poteškoće potrošačima pri utvrđivanju mjerodavnog tijela, npr. u slučaju pritužbe ili potrebe za pravnom zaštitom.”

Raspravljajući o mogućnostima potencijalnog rasta digitalizacije iznad transakcijskih usluga, Ante Žigman napomenuo je da bi aktivnosti u vezi s financijskim uslugama BigTech poduzeća u SAD-u mogle biti pokazatelji budućih trendova u Europi, posebno u pružanju financijskih proizvoda potrošačima i malim trgovcima, osim platnih usluga. Među njima se ističu partnerstva ili suradnje za pružanje usluga ‘kupi sada, plati kasnije’, usluge povezane s kriptoimovinom u području plaćanja (npr. putem usluga razmjene) i izdavanje takozvanih „stabilnih kriptovaluta”. Posebno je istaknuo stupanje na snagu Uredbe MiCA koja pruža regulatornu sigurnost potencijalnim sudionicima na tržištu i može potaknuti nove sudionike na ulazak u sektor. „Osim toga, umjetna inteligencija postaje važan dio financijskih usluga i mi kao regulatori moramo pomno pratiti sve rizike povezane s njezinim razvojem“, izjavio je g. Žigman.

Također je istaknuo da Hanfa kroz svoje nadzorne aktivnosti prati neovlašteno pružanje investicijskih usluga (od strane subjekata koji nisu ovlašteni ili notificirani u Hrvatskoj), izravno ili kao rezultat pritužbi klijenata te redovito na svojim internetskim stranicama objavljuje upozorenja o takvim temama. „Osim što implementiramo nove zahtjeve u nadzornu praksu, aktivno podižemo svijest potrošača kroz edukacijske aktivnosti”, zaključio je Ante Žigman.

PODIJELITE ČLANAK

Ostale vijesti

Sve vijesti
KOLAČIĆI

Nužni kolačići su nam potrebni kako bi stranica funkcionirala na ispravan način te kako bismo u što većoj mjeri održali sigurnosne standarde pridržavajući se svih važećih propisa.

Ova kategorija kolačića može se nazivati i tzv. kolačićima treće strane. Statistički kolačići pripadaju i skupini funkcionalnih kolačića koji nam omogućuju da se na web servisu sačuvaju informacije koje su prethodno upisane (primjerice korisničko ime ili jezik) te da poboljšaju mogućnost pružanja bolje usluge kroz praćenje analitike odnosno statistike posjeta. Moramo vas obavijestiti da prilikom korištenja ove kategorije kolačića dolazi do prijenosa podataka u treće zemlje.