Ante Žigman: „Digitalizacija i briga o očuvanju okoliša obilježit će gospodarstvo budućnosti“

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci održana je dvodnevna tradicionalna međunarodna znanstvena konferencija Economics of Digital Transformation (EDT) 2021 “Economics and Business of the post COVID-19 World”.  

Sudionici konferencije imali su prilike slušati o učincima pandemije na monetarni i fiskalni sustav, lokalni ekonomski razvoj te šire društveno–ekonomske procese kroz niz izlaganja i panel diskusija, a prikazani su i rezultati istraživanja eminentnih inozemnih i domaćih istraživača s naglaskom na prilike i probleme s do kojih dolazi zbog naglog razvoja digitalnih tehnologija.

Na panel diskusiji održanoj u petak, 25. lipnja, gostovali su guverner HNB-a Boris Vujčić i predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman koji je održao prezentaciju na temu „Financial markets' post-COVID Syndrome“.

U svom izlaganju istaknuo je kako nas je pandemija naučila koliko je današnji svijet povezan te kako jedan nagli globalni sistemski rizik može preko noći promijeniti sliku globalne ekonomije. „Dok je tehnologiju i znanost gurnula u prvi plan, pandemija je pritom i odredila novu budućnost u kojoj bi sektori koji su tradicionalno najviše poticali rast BDP-a mogli pasti u drugi plan pred snagom rasta novog i brzorastućeg IT sektora“, zaključio je Žigman dodavši kako će digitalizacija, u skladu s rastućom brigu o očuvanju okoliša, obilježiti gospodarstvo budućnosti.  Pojasnio je kako četvrta industrijska revolucija donosi bolju efikasnost i kvalitetu poslovnih procesa te kako će se sve više poslovnih odluka mjeriti tzv. ESG faktorima. „Zeleni plan europskog oporavka potiče stvaranje nove generacije zaposlenika i potrošača koji očekuju aktivnu borbu protiv klimatskih promjena. U tom okruženju postoje velike prilike i izazovi za financijski sektor koji će pojačati svoj investicijski fokus na održiva ulaganja, ali i na ulaganja u digitalnu imovinu koja nose veliki investicijski rizik i traže sve jaču edukaciju ulagača.“

Prezentaciju predsjednika Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigmana s današnjeg izlaganja potražite ovdje.