Što su KPN-ovi?

KPN-ovi ili punim nazivom Komplicirani Proizvodi za Neinformirane izmišljeni su proizvodi kojima te Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) želi upozoriti na rizike online trgovanja financijskim proizvodima.

Želiš brzu i
laku zaradu na financijskim tržištima?

Moraš biti na oprezu jer tako nešto zaista je rijetko ostvarivo. Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, obično i nije istinito.

Koliko je rizično trgovanje pojedinim financijskim proizvodima?

Rezultati studije francuskog nadzornog tijela za tržišta kapitala (Autorité des marchés financiers - AMF) o prinosima koje su u četverogodišnjem razdoblju ostvarili mali ulagatelji koji su trgovali pojedinim financijskim proizvodima pokazali su sljedeće:

  1. 89% ulagatelja ostvarilo je gubitak
  2. prosječni gubitak po ulagatelju iznosi gotovo 10.900 eura
  3. 13.224 ulagatelja izgubilo je 175 milijuna eura, a preostalih 1.575 ulagatelja ostvarilo je dobit od 13,8 milijuna eura.

Zanima te tko su Vedrana i Roman, najbogatiji Hrvatica i Hrvat?

Vedrana Koš i Roman Krovčić ne postoje. Oni su izmišljeni likovi. Stvorili smo ih uz pomoć fotografije manekena i jedne bombastične rečenice.

Prije donošenja
odluke o ulaganju
u kompleksne
financijske
proizvode
obrati
pozornost
na sljedeće:

1

Imaj na umu da ponekad ime proizvoda ne odražava značajke proizvoda. Provjeri koliko su istinita obećanja o „velikom”, „sigurnom”, „zaštićenom od rizika” ili „potpunom” prinosu od ulaganja.

3

Ako ne razumiješ značajke i rizike ponuđenog proizvoda, nemoj ulagati u taj proizvod, već razmotri mogućnost profesionalnog savjetovanja o ulaganju koje bi bilo primjereno za tebe. Na tržištu su dostupne brojne mogućnosti ulaganja koje su razrađene prema financijskim mogućnostima i ciljevima različitih profila ulagatelja, što znači da, ako želiš ulagati, možeš pronaći vrste ulaganja koje će odgovarati tvojim financijskim mogućnostima i ciljevima.

2

Postavi dodatna pitanja o svemu što ti nije potpuno jasno u vezi s tvojim ulaganjem, proizvodom ili uslugom koja ti se nudi. Onaj kome povjeravaš svoj novac dužan te je prije ulaganja upoznati sa svim rizicima i pružiti sve informacije o zaštiti imovine, cijenama, troškovima i sl.

4

Prikupi potrebne informacije, dobro promisli i tek onda donesi odluku o ulaganju.

Želiš ulagati na tržištu kapitala. Koga odabrati?

Osim ovlaštenih pružatelja usluga, na tržištu se pojavljuju i neovlašteni pružatelji usluga koji putem interneta nude mogućnost ulaganja, savjetovanje i slične financijske usluge, a u nekim slučajevima radi se i o prijevari.

Kako bi bio siguran da posluješ s ovlaštenim pružateljem usluga, provjeri ima li on dozvolu za pružanje tih usluga. Popis domaćih i inozemnih društava koja imaju pravo nuditi svoje proizvode i usluge u Hrvatskoj nalazi se na Hanfinoj internetskoj stranici. U slučaju dodatnih pitanja o tome s kim posluješ možeš nam se obratiti putem adrese info@hanfa.hr.

Posjeti Hanfinu stranicu www.hanfa.hr, gdje možeš pronaći i jednostavan opis financijskih usluga, kao i korisne obavijesti i upozorenja Hanfe.